jean-paul schmitt

de Vergeten Koningin Passie voor Elzaswijn

snuiven, slurpen en spugen

verslagen van onze proefbezoekjes

 

Jean-Paul Schmitt -Scherwiller

laatste bezoek: december 2014

 

Een oudoom keert terug uit de Congo en wil zich weer vestigen op zijn terrein aan de voet van de Rittersberg. Zou hij dat gedaan hebben, er zou geen domein van Jean-Paul Schmitt zijn geweest. Echter, hij overlijdt plotseling aan een longontsteking en de grootouders van Jean-Paul nemen het land over. Ze planten er druivenstokken. Opa volgt snel nog een cursus oenologie, want veel van wijn verbouwen en wijnmaken weten ze niet. In 1993 neemt Jean-Paul het over, 8 ha. wijngaard, volledig op de Rittersberg, onder de bescherming van de ruïnes van het kasteel van Ramstein. Hij werkt biologisch.

 

Het is al vroeg donker op deze decembermiddag als we aankomen voor ons bezoek. Het heeft die ochtend nog gesneeuwd hier, maar niet genoeg om te blijven liggen. Bernd Koppenhoefer en Jean-Paul Schmitt zijn met hun medewerkers druk bezig om bestellingen voor de feestdagen de deur uit te werken, maar ze nemen alle tijd voor ons. Bernd is de grote prater van het stel; Jean-Paul is meer bedachtzaam, maar doet regelmatig een duit in het zakje, zeker als het om de details van de wijnen gaat. Tenslotte is hij de wijnmaker.

 

Ze voeren een betrekkelijke kleine wijnkaart, zo’n twintig wijnen. En al proevend en pratend werken we een groot deel van hun wijnen af. Het is reuze gezellig, maar belangrijker, ze maken prachtige wijnen. Veel finesse en diepgang ervaren we, zowel in hun serie ‘Rittersberg Classique’ als in hun serie ‘Rittersberg Réserve Personelle’. Het zijn rijke en elegante wijnen van een wat mij betreft uitmuntende kwaliteit. Onbegrijpelijk eigenlijk dat dit wijnhuis met deze stijlvolle producten niet algemeen gerekend worden tot de groten van de Elzas. Met hun stijl van wijn maken kom je in de buurt van beroemdheden als Faller, Zind-Humbrecht en Hugel. Toegegeven, ze zijn niet goedkoop, maar met hun prijs-kwaliteit verhouding zijn ze een bezoek meer dan waard. Als wij aan het einde onze bestelling hebben afgerond blijkt ineens dat we helemaal vergeten zijn om de Pinot blanc te proeven. Geen probleem, daar krijgen we nog een fles van mee.

 

 

 

 

 

terug naar PROEF

 

Jean-Paul Schmitt

Hühnelmühle

Scherwiller

 

 

www.vins-schmitt.com

 

 

 

COPYRIGHT © 2012 | ALL RIGHTS RESERVED

PRIVACY STATEMENT | TERMS & CONDITIONS