josmeyer

de Vergeten Koningin Passie voor Elzaswijn

snuiven, slurpen en spugen

verslagen van onze proefbezoekjes

 

Josmeyer - Wintzenheim

laatste bezoek: zomer 2013

 

In een lange lijn van wijnmakers is het Hubert Meyer die je als oprichter van het huis Josmeyer kan beschouwen. In 1963 voegt hij de eerste drie letters van zijn vaders voornaam (Joseph) toe aan de familienaam. Et voila: Josmeyer. Dezelfde Hubert is ook verantwoordelijk voor de grote vlucht die hun export heeft genomen. Als leverancier van de Franse marine bereiken zijn wijnen alle uithoeken van de aarde. Je kan nu Josmeyer kopen in bijna dertig landen.

 

Vanaf 1966 - hij is dan 21 jaar - is Jean Meyer verantwoordelijk voor het familiebedrijf. Samen met Christophe Ehrhart kiest hij voor een overgang naar biodynamisch werken, een overgang die in 2000 geheel voltooid is. Inmiddels zijn ook de dochters van Jean, Céline en Isabelle deel gaan uitmaken van het bedrijf.

 

Josmeyer heeft al generaties lang de traditie om vooral droge wijnen te maken. Ze bezitten 25 ha. aan wijngaarden, waarvan 5 ha. op de Grand Cru's Brand en Hengst. De rijping vindt plaats in honderd jaar oude vaten.

 

Het bordje bij de deur dat proeven alleen gratis is als je minimaal 12 flessen koopt lijkt meer een formaliteit, want de ontvangst is allerhartelijkst en geestdriftig. Bovendien, we zullen dat aantal wel halen. De aanwezigheid van een groepje Japanners bevestigt de internationale allure van Josmeyer. En de wijnen die we proeven bewijzen zonder uitzondering dat die faam geheel terecht is.

 

Niet alle wijnen op de kaart zijn te proeven, vanwege een soms beperkte productie. Dat geldt bijvoorbeeld voor de Sylvaner Peau Rouge 2012. Dit roodhuidige broertje van de 'gewone' Sylvaner was lange tijd min of meer verboden door zijn gelijkenis met de Gewurztraminer. Je treft deze druid dan ook vrijwel niet aan in de Elzas. Hij is, zo wordt ons verteld, kruidig en rijk aan smaken. Josmeyer verbouwt ze op de lieu-dit Rotenberg, op de noordelijke hellingen bij de Grand Cru Hengst. Ook zonder proeven heb ik, als verzamelaar van bijzondere wijnen, natuurlijk wel een paar flesjes gekocht.

 

Alle wijnen die we proeven kunnen we eigenlijk wel als een topper kwalificeren. Dat geldt onder andere voor de prachtig gastronomische Pinot blanc Les Lutins 2010, de Riesling Dragon 2009 (van een terroir naast de Grand Cru Brand), de droge en verfijnde Pinot gris Fromenteau 2010; gewoon te veel om op te noemen. Er is maar één nadeel, de kwaliteit en de faam van Josmeyer hebben de prijzen doen stijgen. Wij hebben echter zonder twijfels wat doosjes meegenomen.

 

 

terug naar PROEF

 

Josmeyer

76, rue Clémenceau

Wintzenheim

 

www.josmeyer.com

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Josmeyer besteedt ook veel aandacht aan kunst. Zo zijn er wisselexposities op de binnenplaats. Ook vragen ze elke twee jaar een andere kunstenaar om een nieuwe serie etiketten te ontwerpen. Die hebben dan verschillende kleurstellingen die de sfeer en het karakter van de diverse cepages en cuvées moeten weerspiegelen.

 

COPYRIGHT © 2012 | ALL RIGHTS RESERVED

PRIVACY STATEMENT | TERMS & CONDITIONS