bannwarth

de Vergeten Koningin Passie voor Elzaswijn

snuiven, slurpen en spugen

verslagen van onze proefbezoekjes

 

Laurent Bannwarth "domaine du Rank" - Obermorschwihr

laatste bezoek: zomer 2013

 

De aanhouder wint. Deze wijnboer was ons aangeraden door een bezoeker van een van onze proeverijen, maar we stonden diverse malen voor een gesloten deur bij dit wijndomein dat in het begin van de 20ste eeuw is ontstaan. Laurent en diens vrouw Suzanne hebben het in de jaren vijftig verder uitgebouwd. Sinds 1987 versterkt zoon Stéphane de gelederen. Vanaf 2004 zijn ze voor hun 12 ha. wijngaarden AB-gecertificeerd.

 

Uiteindelijk lukt het toch om een proefbezoek af te leggen bij deze enthousiaste wijnfamilie die de bijzondere wijnexperimenten niet schuwt. In alle moderniteit van de hedendaagse wijnbouw hebben ze bij Bannwarth namelijk de oudste tradities nieuw leven ingeblazen. In 2013 brengen ze hun "Vins Qvevris" op de markt, gemaakt volgens de methode die de Georgiërs duizenden jaren geleden praktiseerden. Stéphane raakte geïnspireerd tijdens een rondreis door Georgië in 2007 en besloot ook eens te proberen wijn te maken in grote aardewerken potten. In oktober 2011 doen ze verschillende druivenrassen in de ingegraven potten, voorzien die van een afdekking van glas met een ontluchtingsgaatje en laten het fermenteren. In augustus 2012 doen ze de wijn op fles.

 

Wij kunnen ze nu uitproberen en maken dus als het ware deel uit van het experiment. Op onze vraag bijvoorbeeld, hoe lang we de wijn kunnen bewaren luidt het antwoord dat ze dat nog niet weten. Duidelijk is overigens wel dat deze wijn, met name ook omdat die nauwelijks gefilterd is, nogal kwetsbaar is. Ze kunnen dus snel hun charme verliezen. De Qvevri Pinot gris 2011 heeft met nootjes, honing, karamel, wat kruidigheid en pepertjes een apart karakter. De Qvevri Gewurztraminer 2011 is beduidend minder complex; daarin overheersen vooral de tonen van oudere sherry. We krijgen het advies om de wijnen te karafferen voor gebruik. Ze hebben lucht nodig.

 

 

 

terug naar PROEF

 

Laurent Bannwarth

9, route du Vin

Obermorschwihr

 

www.bannwarth.fr

 

 

onderste foto: van website Bannwarth

COPYRIGHT © 2012 | ALL RIGHTS RESERVED

PRIVACY STATEMENT | TERMS & CONDITIONS