Auxerrois

de Vergeten Koningin Passie voor Elzaswijn

Auxerrois

De Auxerrois is sterk verwant aan de Pinot blanc (maar géén familie) en lijkt volgens DNA-onderzoek ontstaan te zijn uit een kruising tussen de Gouais blanc en de Pinot. Hij komt in de Elzas vrij veel voor, bijna net zo veel als de Pinot blanc. De naam verwijst naar de stad Auxerre, maar daar tref je geen enkele Auxerrois-wijnstok aan. Het ras komt waarschijnlijk oorspronkelijk vanuit de Lorraine. In Duitsland is hij vanaf ongeveer 1800 bekend. Daar komt hij nu vooral in Baden en de Pfalz nog voor.

 

De verwantschap met de Pinot blanc is zo groot, dat hij regelmatig als een Pinot blanc wordt aangeboden. Maar de Auxerrois heeft wel wat meer body en een iets hoger alcoholpercentage dan de Pinot blanc en is in z’n smaken wat knisperiger. Vaak ook worden ze vermengd en dan is dat op het etiket zelden duidelijk vermeld. De Auxerrois gedijt uitstekend op leisteen-bodem en kent een snellere rijping dan de Pinot blanc. De druif wordt, net als de Pinot blanc, ook veel gebruikt als basiswijn voor de Crémant d’Alsace. Pure Auxerrois komt niet frequent voor (ook al omdat die vaak koolachtige aroma’s ontwikkelt die niet altijd even aangenaam zijn), maar bijvoorbeeld in Dorlisheim is de Auxerrois een lokale specialiteit. Daarnaast zijn er nog Grand Cru-achtige verschijningen van deze niet-nobele druif. André Kientzler bijvoorbeeld, uit Ribeauvillé, brengt een Auxerrois “K” op de markt, afkomstig van de Grand Cru Kirchberg de Ribeauvillé. En Josmeyer (Wintzenheim) doet hetzelfde met de Auxerrois “H”, van de Grand Cru Hengst.

 

terug naar WIJNEN

 

Dorlisheim heeft de Auxerrois als lokale specialiteit, onder andere ook

bij Jean & Guillaume Rapp

COPYRIGHT © 2012 | ALL RIGHTS RESERVED

PRIVACY STATEMENT | TERMS & CONDITIONS