Pinot blanc

de Vergeten Koningin Passie voor Elzaswijn

Pinot blanc

Er is geen wijnstreek ter wereld, waar de Pinot blanc de sterdruif is. Hij wordt op veel plaatsen verbouwd, maar speelt nooit de hoofdrol. Veel van de beste Crémant d’Alsace heeft Pinot blanc als basis, ook al staat de naam vaak niet op het etiket. Veel van deze druif verdwijnt ook in de Edelzwicker. De eerste vermelding van dit druivenras in de Elzas dateert van het midden van de 16e eeuw.

 

De Pinot blanc is een betrouwbare druif; hij heeft vrij veel groeikracht en zorgt voor een regelmatige opbrengst, ook al omdat hij goed bestand is tegen koude. De druif stelt geen al te hoge eisen aan de grond, maar hij gedijt het best op bodems die de warmte goed vast houden (vooral kiezelgrond). Pinot blanc is een mutatie van Pinot gris, die weer familie is van Pinot noir. Onder de Duitse benaming Weissburgunder is de druif wijd verbreid over Midden-Europa. In Frankrijk is deze druif ook bekend onder de naam Clevner of Klevner. (Niet verwarren met de Klevener de Heiligenstein !). En in Italië kennen we hem als de Pinot bianco.

 

In 2009 werd de Pinot blanc op ruim 3.300 hectare verbouwd, met een productie van een kleine 270.000 hectoliter. Hij wordt vaak vermengd met Auxerrois waarvan de vruchten zo op de Pinot blanc lijken, dat vaak het onderscheid niet gemaakt wordt. In de ‘nieuwe wereld’ is Pinot blanc geen succes.

 

De Pinot blanc is bijna altijd een allemansvriend, een redelijke body met frisse zuren, perzik en appel als meest herkenbaar fruit, bloemige aroma’s en vaak een lichte mineraliteit. Een prettige zomerwijn dus, maar ook een aangename begeleider bij eenvoudige gerechten van gevogelte, wit vlees of quiches. Gaat ook prima bij zachte kazen. Meestal dus een frisse wijn, die je jong drinkt. Maar we komen ook regelmatig wijnboeren tegen die de Pinot blanc op hout laten rijpen en er daardoor een volle, vette wijn van maken, die in de verte doet denken aan een goede Chardonnay.

 

terug naar WIJNEN

 

Zeer uitzonderlijk is een late-oogst-wijn van Pinot blanc. Officieel mag dat ook beslist geen Vendanges Tardives heten, maar Emile Beyer in Eguisheim maakt een officieuze, de Pinot blanc 2010 Esprit de Pinot

21% van productie

ruim 3.300 ha.

 

COPYRIGHT © 2012 | ALL RIGHTS RESERVED

PRIVACY STATEMENT | TERMS & CONDITIONS