Gresser

de Vergeten Koningin Passie voor Elzaswijn

snuiven, slurpen en spugen

verslagen van onze proefbezoekjes

André & Remy Gresser - Andlau

laatste bezoek: voorjaar 2014

 

De oorsprong van de Gresser-wijndynastie gaat eeuwen terug. Volgens documenten wordt Thiébaut Gresser in 1520 benoemd tot “provoost” van Andlau. Sinds die tijd is de familie van generatie op generatie wijn blijven verbouwen. Tegenwoordig bewerken ze 11 ha. Daar horen ook de Grand Cru’s van Andlau bij, de Moenchberg, de Wiebelsberg en de Kastelberg. In 2007 start de familie de overgang naar biodynamisch werken.

 

We komen hier voor de eerste keer in 2002, toen nog min of meer bij toeval. Later worden onze bezoekjes een bewuste keuze. Gresser staat namelijk bekend als een groot voorstander van het maken van droge wijnen. En dat spreekt ons aan. De baas zelve heeft bij een van onze bezoekjes nog net wel tijd om ons welkom te heten, maar verdwijnt vervolgens voor een vergadering met collega-wijnboeren. En dat is niet zo vreemd, want Remy is zeer actief in allerlei bestuurlijke functies. Hij is in 2012 voor het derde jaar op rij gekozen tot président van de CIVA. Het jongmens dat ons vervolgens helpt, is wel aardig, maar niet zo spraakzaam. Dat blijkt bij een ander bezoek, als Remy zelf onze gastheer is, overigens een huisstijl te zijn. Ook die is niet zo heel spraakzaam, maar wel ontvankelijk voor ons enthousiasme.

 

Bij ons laatste bezoek beginnen we met een van onze favoriete Pinot blancs, de Pinot blanc St. André 2010 (8,20). Na de frisse geuren, met hooi, gras, wit fruit en meloen proef je een droge wijn, fruitig en iets kruidig en hints van gekonfijt fruit. De Pinot noir Brandhof 2004 en barrique (12,30) is vol en rond met aardse tonen, zelfs wat steenkool en olie; de zachte tannines en het expressieve rode fruit maken er een prachtwijn van.

 

Daarna storten we ons op de Riesling van de Grand Cru Wiebelsberg. Die zijn hier altijd goed. De meest opmerkelijke uit de serie van drie is de Riesling Grand Cru Wiebelsberg 2000 vieilles vignes (18,50), die pas enkele weken op fles is. Een prachtige mineraliteit mengt zich met dropjes, gekonfijt fruit en honing, gecombineerd met sliertjes petrol. Een prachtige, complexe wijn.

 

 

terug naar PROEF

 

André & Remy Gresser

2, rue d' Ecole

Andlau

 

www.gresser.fr

 

COPYRIGHT © 2012 | ALL RIGHTS RESERVED

PRIVACY STATEMENT | TERMS & CONDITIONS