hugel

de Vergeten Koningin Passie voor Elzaswijn

snuiven, slurpen en spugen

verslagen van onze proefbezoekjes

 

Hugel & fils - Riquewihr

laatste bezoek: zomer 2014

 

Lionel Rousseaux is onze gastheer

In 1639, de Dertigjarige Oorlog woedt nog volop, vestigt Hans Ulrich Hugel zich in Riquewihr en al snel wordt hij een van de vooraanstaande wijnboeren. Na de eeuwen van stilstand en achteruitgang is het na 1918 Frédéric Emile Hugel en later diens zoon Jean, die zich inzet voor het herstel van de kwaliteit van de Elzaswijnen, met name door de promotie van de nobele rassen. Inmiddels is de familie toe aan de elfde en twaalfde generatie. Ze bewerken 26 ha. die uitsluitend op de Grand Cru Schoenenbourg en de Grand Cru Sporen gelegen zijn. Overigens verwerkt Hugel naast de productie van zijn eigen wijngaarden, ook nog eens de opbrengst van 115 hectare van meer dan 200 wijnboeren uit de omgeving.

 

Alhoewel Hugel als een hele grote wijnboer kan worden beschouwd, paart hij het moderne werken aan het gebruik van zeer oude vaten in de kelders onder de huizen van de zestiende en zeventiende eeuw. De bekendste van die vaten heeft ook een naam, Sainte-Catherine, en dateert van 1715. Van hun wijnen gaat ongeveer 90% in de export, naar zeker 100 landen. Ze produceren een kleine 700.000 flessen per jaar, onderverdeeld in de Hugel Classic, Hugel Tradition en de Hugel Jubilee. Daarnaast zijn ze vermaard om hun Vendanges Tardives en Sélection Grains Nobles. Een speciale cuvée is de Hommage à Jean Hugel. Hun wijnen genieten wereldwijd een grote faam en daar zijn de prijzen dan ook naar.

 

Maar als je dan gespaard hebt, ontzeg jezelf dan niet het enorme plezier om naar het kleine proeflokaal op het hoekje van de hoofdstraat te gaan. Bij ons bezoek is Lionel de gastheer. Hij werkt ook in de Boutique Vini, een wijnwinkel – naast Hugel - met veel van de grote namen uit de Elzas. Hij kijkt eerst even de kat uit de boom, maar als hij merkt dat we serieuze en enthousiaste proevers zijn, gaat het hek ook van de dam. De ene na de andere jubelwijn bedwelmt onze neuzen en streelt onze tongen. Eén van de specialiteiten van het huis is de Gentil. Dat is een assemblagewijn waarin uitsluitend de nobele rassen van de Elzas verwerkt mogen worden. Deze wijn kwam je vroeger veel tegen, tegenwoordig is het bijna een rariteit. Hugel maakt er topwijnen van. De Gentil 2012 is een fraaie, complexe wijn met tonen van onder andere dropjes en laurier. Lionel zorgt voor een zorgvuldige opbouw van het proeven. Na enkele wijnen uit de serie ‘Tradition’ proeven we bijvoorbeeld een Riesling Jubilee 2007, stevig, bijna robuust, maar ook met veel finesse en complexiteit. We eindigen met enkele krachtpatsers uit de wereld van het zoet. Voor de Riesling sélection grains nobles 2009 “S” (waar maar 300 liter van gemaakt is) en de Gewurztraminer sélection grains nobles 1988 kan ik geen woorden vinden. We bevinden ons in het paradijs. In die bedwelming loop je het risico ietwat lichtvaardig te kopen. Je krijgt er geen spijt van.

 

 

 

 

terug naar RIQUEWIHR

 

terug naar PROEF

 

Hugel & fils

3, rue de la 1ère Armée

Riquewihr

 

 

www.hugel.com

COPYRIGHT © 2012 | ALL RIGHTS RESERVED

PRIVACY STATEMENT | TERMS & CONDITIONS