freudenreich J

de Vergeten Koningin Passie voor Elzaswijn

snuiven, slurpen en spugen

verslagen van onze proefbezoekjes

 

Joseph Freudenreich - Eguisheim

laatste bezoek: zomer 2013

 

Wat Joseph Freudenreich los van zijn wijnen al heel bijzonder maakt, is de binnenplaats met een groot terras. Hartje Eguisheim, een plek om even uit te puffen. Je hebt de mogelijkheid wijnen per glas te bestellen, of per fles, maar je kan je ook wagen aan het proeven. Dan krijg je kleine beetjes in kleine glaasjes. En als er een tussen zit die je erg bevalt … wel, dan bestel je er gewoon een groot glas van.

 

Jean-Luc heeft sinds 1982 de leiding. Hij vertegenwoordigt de dertiende generatie van een wijnfamilie, die zich in 1653 in Eguisheim vestigt. Ze bezitten 6 ha. in Eguisheim en Wettolsheim. Het grootste deel van hun productie, zo’n 80%, gaat in de particuliere verkoop. We hebben met enkele bezoekjes inmiddels al aardig wat kunnen proeven van een uitgebreide collectie. Z’n Crémant brut rosé is zeer aangenaam, wat bescheiden in de geuren, maar aangenaam droog, met zachte bubbels en volop framboosjes in de smaak. Ook de Gewurztraminer 2009 vieilles vignes bevalt ons in z’n combinatie van exotisch fruit en kruidigheid.

 

Zowel de Riesling Grand Cru Pfersigberg 2009 als de Muscat Grand Cru Pfersigberg 2009 mogen tot de absolute toppers gerekend worden. De Riesling biedt alle rijkdom en complexiteit die je van een Riesling hoopt te krijgen: rijk, kruidig, citrusfruit, bloedsinaasappel en grapefruit, met een lange, gelijkmatige afdronk waarin de zuurtonen de wijn tot het einde fris houden. Een mens kan soms zomaar lyrisch worden van een wijn. En dat geldt, in iets andere bewoordingen, dus ook voor die Muscat. Zo vaak tref je die niet zo mooi droog en in balans aan. En die van 2010 treedt moeiteloos in de voetsporen van die van 2009. Iets hoger in de zuren, maar prachtige vetjes en molligheid.

 

 

terug naar EGUISHEIM

 

terug naar PROEF

 

Joseph Freudenreich

3, cour Unterlinden

Eguisheim

 

 

 

een heel goed advies

COPYRIGHT © 2012 | ALL RIGHTS RESERVED

PRIVACY STATEMENT | TERMS & CONDITIONS