Engel Fernand

de Vergeten Koningin Passie voor Elzaswijn

snuiven, slurpen en spugen

verslagen van onze proefbezoekjes

 

Fernand Engel -Rorschwihr

laatste bezoek: augustus 2015

 

 

Er zullen weinig wijnboeren in de Elzas zijn waar we vaker langs zijn gereden dan Fernand Engel. Het stukje Route du Vin in de buurt van Ribeauvillé, daar komen we vaak. En elke keer dachten we, we moeten toch eens een bezoekje brengen aan die wijnboer, die zo’n opvallende cave langs de weg, net buiten Rorschwihr bezit. Uiteindelijk, in 2015, parkeren we de auto en gaan naar binnen.

 

Het betrekkelijk jonge familiedomein vindt z’n oorsprong in 1949 als Fernand en Elise zich in Rorschwihr in de voorouderlijke boerderij vestigen. Enkele wijnstokken maken deel uit van het geheel. In de vijftiger jaren slaagt Fernand erin het bezit aan wijngaarden uit te breiden. In 1970 voegt zoon Bernard zich met zijn vrouw Danielle in de exploitatie van het domein en in 1995 volgt de derde generatie, Sandrine met echtgenoot Xavier. Inmiddels is ook de vierde generatie in de persoon van Amélie aktief, terwijl Fernand nog volop meedraait in het bedrijf dat inmiddels tot de grotere van de Elzas kan worden gerekend, met (na een laatste overname in 2013 van het domein van Claude Freyburger in Bergheim) maar liefst 62 ha. wijngaarden. In vier Grand Cru wijngaarden, de Gloeckelberg, de Praelatenberg, de Altenberg de Bergheim en de Mandelberg, hebben ze percelen. Sinds 1992 hebben ze ook de Clos des Anges ingericht.

 

Hun volledige bezit wordt sinds 2003 biodynamisch bewerkt. Dat had ook een heel praktische reden, want in de loop van de jaren negentig bleek Bernard allergisch te zijn voor de bestrijdingsmiddelen die werden ingezet. Biologisch werken was dus gewoon noodzakelijk.

 

In het moderne proeflokaal waan je je in een soort van kasteel, groot, ruim, licht en met een prachtig uitzicht op de omgeving. Aan tafels neem je plaats en vervolgens krijg je in een vriendelijke, ontspannen sfeer ingeschonken wat je maar wenst. Veel mooie en prettig geprijsde wijnen passeren de revue. Persoonlijk ben ik het meest onder de indruk van de wijnen van de Clos des Anges, waar zeker engelachtige wijnen van worden gemaakt. De druiven worden (over)rijp geoogst en zowel de Riesling als de Pinot Gris als de Gewurztraminer paren de molligheid van dat rijpe fruit aan een fraaie frisheid.

 

 

 

terug naar PROEF

 

Fernand Engel

1, route du Vin

Rorschwihr

 

 

www.fernand-engel.fr

 

 

COPYRIGHT © 2012 | ALL RIGHTS RESERVED

PRIVACY STATEMENT | TERMS & CONDITIONS