Muscat

de Vergeten Koningin Passie voor Elzaswijn

Muscat

Een ingewikkelder druivenfamilie dan de Muscats bestaat niet. Er zijn wereldwijd drie duidelijke soorten, de Muscat blanc à petits grains (die in de Elzas sinds enkele jaren de Muscat d’Alsace wordt genoemd), de Muscat d’Alexandrie en de Muscat Ottonel. En die kennen weer vele mutaties. De vruchten kunnen goudkleurig, roze of zwart zijn. De muscat blanc à petits grains/muscat d’Alsace staat erom bekend dat de kleur met het jaar kan verschillen.

 

Misschien is de Muscat blanc à petits grains wel het oudste druivenras ter wereld. In 1998 is hij geïdentificeerd als de wijnstok anathelicon moschaton van de Grieken en de Apianae van de Romeinen (omdat insecten, vooral bijen -apis in het Latijn- en wespen, dol zijn op de druiven). Deze Muscat, de oudste telg van de familie zou door de Romeinen naar de provincie Narbonne zijn gebracht, alhoewel de Grieken hem al eerder naar Marseille moeten hebben gebracht.

 

In de Elzas worden twee soorten Muscat gebruikt, de Muscat d’Alsace (Muscat à petits grains) en de Muscat Ottonel . De eerste is genetisch zeer instabiel en gevoelig voor mutaties. De kleur van de druiven loopt zeer uiteen, van lichtgeel tot donkerrood, soms roze. Ze hebben meer aroma’s en een hogere zuurgraad dan de Ottonel, die weer meer body heeft. De Ottonel heeft een zeer korte bloeiperiode en is zeer gevoelig voor ‘coulure’, slechte bevruchting. Je zal overigens op een fles Muscat zelden een specificatie aantreffen van welke van die twee nu eigenlijk gebruikt zijn. Het loopt door elkaar heen, de assemblage van de twee gaat meestal in een eenderde-tweederde verhouding; wil je meer body dan tweederde Ottonel, wil je meer aroma’s dan tweederde Muscat d’Alsace. Een van de uitzonderingen op deze praktijk is André Kientzler, die van de Grand Cru Kirchberg de Ribeauvillé een Muscat presenteert van 100% Muscat d’Alsace.

 

Helder geel in het glas, geeft de Muscat in de geuren vooral het primaire aroma van de druif weer; ook in de smaak komt de druif terug. Dat paart hij aan witte peper, krenten, roosjes en munt. In de afdronk zit vaak een klein bittertje. De Muscat moet je jong drinken en is vooral geschikt als aperatief. Maar bij asperges kan hij ook gloriëren. Meest opvallende is dat de Muscat uit de Elzas een droog karakter heeft, waarin hij zich duidelijk onderscheidt van z’n Muscat-broertjes uit het Zuiden van Frankrijk.

 

terug naar WIJNEN

 

2% van productie

360 ha.

 

COPYRIGHT © 2012 | ALL RIGHTS RESERVED

PRIVACY STATEMENT | TERMS & CONDITIONS