sparr

de Vergeten Koningin Passie voor Elzaswijn

snuiven, slurpen en spugen

verslagen van onze proefbezoekjes

Pierre Sparr - Sigolsheim

laatste bezoek: zomer 2014

 

De grondlegger van deze wijnfamilie, Jean Sparr, wordt in 1680 geboren. In de 18e en 19e eeuw worden de domeinen geleidelijk uitgebouwd. Begin 20ste eeuw is Pierre Sparr een van de eersten die de wijnflessen ‘aan huis’ bottelt. Na de Tweede Wereldoorlog moeten de wijngaarden van de grond af aan weer worden opgebouwd. Inmiddels is de familie toe aan de 9e generatie: René en Charles hebben nu de leiding.

 

In 2007 fuseert Sparr met het domein van Baumann in Riquewihr. Daarmee komen ze aan een wijnbouwareaal van 17 ha. En ze hebben sindsdien ook een vestiging in Riquewihr.

 

Bij ons eerste bezoek vragen ze of wij misschien van een restaurant zijn. Met zo’n compliment kan je bij ons natuurlijk niet meer stuk. Het tweede bezoek ontstaat min of meer toevallig. We rijden er langs en zien buiten dat ze interessante aanbiedingen hebben. Daar houden wij wel van. Eenmaal binnen, zien we dat ze net klaar zijn met een grote verbouwing. Alles ziet er schoon en netjes uit. Wat ons ook bevalt, is, dat ze de wijnen in (zeer) grote glazen laten proeven. Op de aanbieding van de Pinot blanc 2007 gaan we gretig in. Hij is droog, fruitig (appeltjes) en paart boterigheid aan een klein pepertje. En dat voor 4,95 ! Ook de Pinot noir 2003 en barrique (10,00)gaat er in als koek, rood fruit, kruidig, rond en breed met sliertjes tabak.

 

Sindsdien is Sparr een vrij vast adresje geworden. Al is het alleen maar voor de aanbiedingen, die ze kennelijk standaard hebben. En zo langzamerhand werken we een aardig deel van hun wijnkaart af. De Riesling Grand Cru Schoenenbourg 2007 (13,05) bijvoorbeeld, een mooie complexe wijn; toast en mineraliteit in de geuren en een brede zachte en ronde smaak met fruit, mineraliteit, pepertjes en mooie lange zuren.

 

Een interessante vergelijking kunnen we maken door de Pinot gris Grand Cru Mambourg 2004 (13,90) en 2008 (14,07) naast elkaar te proeven. De oudste kan je een voltooide wijn noemen die karamel en mineraliteit combineert met een grote rijkdom aan rijp fruit, terwijl het toch een droge wijn is. Die van 2008 is zowel in neus als smaak nog wat gesloten, maar verraadt al wel een groot potentieel. Dus die moet beslist nog een paar jaartjes liggen.

 

 

terug naar PROEF

 

terug naar INTRO

 

 

 

Pierre Sparr

2, rue de la 1ère Armée Française

Sigolsheim

 

www.vins-sparr.com

 

COPYRIGHT © 2012 | ALL RIGHTS RESERVED

PRIVACY STATEMENT | TERMS & CONDITIONS