wolff

de Vergeten Koningin Passie voor Elzaswijn

snuiven, slurpen en spugen

verslagen van onze proefbezoekjes

Wolff-Dresch -Blienschwiller

laatste bezoek: voorjaar 2012

 

Soms heb je geluk nodig. Deze wijnboer staat niet op ons verlanglijstje, als we door Blienschwiller wandelen. ’t Is een hoogzomerdag en kennelijk benutten veel wijnboeren dat mooie weer om nog wat werk in de wijngaarden te verrichten. Dus treffen we er weinig thuis en komen we toevallig bij Wolff-Dresch terecht. Claudine en Stève Dresch staan aan het roer van dit enkele generaties oude wijngeslacht. Ze bewerken 8 ha., waaronder ook de Grand Cru Winzenberg.

 

En van die Winzenberg maken ze prachtige wijnen. We proeven naast elkaar de Riesling Grand Cru Winzenberg 2010 (8,90) en de Riesling Grand Cru Winzenberg 2009 (10,40). De laatste heeft 13 maanden op het vat, sur lie, doorgebracht en is gelijk met z’n opvolger van 2010 gebotteld. Het zijn beide mooie, droge Rieslings, maar die van 2009 bevalt ons het best: strak, veel mineraliteit, droog, met citrusfruit, iets van zoutjes en lekker fris. Een besliste aanrader. Ook de Pinot gris Grand Cru Winzenberg 2009 (10,20) valt in de smaak, met dat typische rokerige van de Pinot gris, geconcentreerd, rijp fruit, chocolade en iets pittigs, peperachtig. Waar we echter geheel van achterovervallen, is zijn Sylvaner 2009, soleil d’Alsace (10,00), die probleemloos voor een late oogst Pinot gris kan doorgaan. Exceptioneel, sensationeel.

 

Met hun Gewurztraminer 2009 (7,80) ervaren we wat de nadelen kunnen zijn van een kleine wijnboer. Het is een prachtige wijn met veel Gewurztraminer-karakteristieken die zich echter extra onderscheidt door zijn kruidigheid. Als we in het voorjaar van 2012 terugkeren om de voorraad van deze wijn aan te vullen krijgen we ’t lid op de neus. De 2009 is geheel uitverkocht. De Gewurztraminer van 2010 heeft een ander karakter, maar die van 2011 heeft, al is die nog wat aan de jonge kant, de potentie een evenknie van zijn illustere voorganger uit 2009 te worden. Nog even laten liggen, uitproberen en wie weet.

 

terug naar BLIENSCHWILLER

 

terug naar PROEF

 

terug naar INTRO

 

 

 

 

Wolff-Dresch

62, route des Vins

Blienschwiller

 

www.wolff-dresch.fr

 

COPYRIGHT © 2012 | ALL RIGHTS RESERVED

PRIVACY STATEMENT | TERMS & CONDITIONS