emilebeyer

de Vergeten Koningin Passie voor Elzaswijn

snuiven, slurpen en spugen

verslagen van onze proefbezoekjes

Emile Beyer - Eguisheim

laatste bezoek: zomer 2013

 

Christian Beyer heeft de leiding over 17 ha. Hij is de 14e generatie van een wijnfamilie, waarvan de oorsprong in 1580 ligt. Hij is gediplomeerd oenoloog en deed ervaring op in de Sauternes en op Schloss Johannisberg. Het domein zit in de overgangsfase naar biologisch werken. Bij hun bezittingen zitten o.a. stukjes van de Grand Cru Eichberg en de Grand Cru Pfersigberg. Op de laatste heeft hij recentelijk de Clos Lucas Beyer ingericht, een stukje van 2½ ha, waar hij alleen de beste Riesling wil verbouwen. De Clos is een eerbetoon aan Lucas Beyer, een van de voorvaderen, die in 1792 voor een belangrijke uitbreiding van de familiebezittingen zorgt, als hij handig gebruik maakt van de onteigeningsverkopen na de Franse Revolutie.

 

Naast het terras van Joseph Freudenreich vind je de binnenplaats met terras van Emile Beyer. We strijken er neer aan het einde van een zonnige dag. En zodra we de kaart zien vragen we ons af hoe het in Bacchusnaam toch mogelijk is om Pinot blancs voor zowel 11 en 32 euro op de kaart te zetten, terwijl die normaal tussen de 4 en de 7 euro doen. Dat wordt ons uitgelegd. De ene is een Pinot blanc 2010 Esprit de Pinot (11,00), een (officieuze ) vendanges tardives en die andere is een Pinot blanc 2007 Instant Rare d’ Emile (32,00), een al even officieuze grains nobles. Dit is waarlijk uniek; niet eerder kwamen we late oogstwijnen tegen van de Pinot blanc. Officieel is die druif ook bij lange na niet nobel genoeg om dat predikaat te mogen dragen, dus mag het ook niet op het etiket staan.

 

De Esprit de Pinot kunnen we proeven; het is een verrassend frisse wijn met subtiele VT-zoetjes. Die andere konden we even niet proeven, maar het zal duidelijk zijn dat we van beide wat flesjes hebben aangeschaft. Overigens is hun gewone Pinot blanc tradition 2010 (5,10) uitstekend. Hij is fris, maar de mest- en boerderijtonen geven 'm diepgang en lengte.

 

Hun andere wijnen (normaal geprijsd) zijn kwalitatief allemaal goed, alhoewel we bij sommige het zoet wat vinden overheersen, maar dat kan veroorzaakt worden door die Pinot blancs die we eerst dronken. De Pinot noir 2009 l’ Hostellerie vieilles vignes (9,80) is prachtig. Vol, rond en complex, nu al goed; kan alleen nog maar beter worden.

 

 

terug naar PROEF

 

terug naar INTRO

 

 

 

Emile Beyer

7, place du Château

Eguisheim

 

www.emile-beyer.fr

 

COPYRIGHT © 2012 | ALL RIGHTS RESERVED

PRIVACY STATEMENT | TERMS & CONDITIONS