GC Rangen

de Vergeten Koningin Passie voor Elzaswijn

Grand Cru Rangen (Thann)

De Rangen ligt op een hoogte van 320 tot 467 meter , langs de bebouwing van Thann en Vieux-Thann. Het is de enige wijngaard in de Elzas met een rotsachtige bodem van vulkanische oorsprong. Kiezelhoudende rotsen en lava zijn door verwering omgevormd tot een tamelijk rijke bodem. De harde rotsen en de steenachtige, donkere bodem houden de warmte goed vast. Er staat vooral Pinot gris en Riesling aangeplant. Deze meest zuidelijke wijngaard van de Elzas ligt op een uiterst steile helling (gemiddeld 60%!), wat het bewerken en plukken tot een alpine-sport maakt. Aan de voet stroomt de rivier de Thur die beschermt tegen voorjaarsvorst.

 

Thann was tot einde 20ste eeuw de enige gemeente in de Elzas, waar het gehele wijnareaal tot de Grand Cru-erkenning behoort. In 1291, zo blijkt uit een acte, kopen Dominicaner monniken hier 16 ha. wijngaarden, een jaar later volgen het klooster van Saint-Ursitz en de abdij van Haute-Seille. In een koopakte van 1296 worden de wijngaarden aangeduid als in banno Villa Danne in monto disto Rangen. In de 16e eeuw vaardigde de stad Thann al verordeningen uit die verboden dat er niet-nobele rassen werden aangeplant; noch mochten er allochtone druiven worden toegevoegd. Aan het einde van de 19e eeuw treedt het verval in, prijzen dalen, de kwaliteit gaat achteruit en veel percelen, vooral op de steilste delen worden gewoonweg verlaten. De beide Wereldoorlogen zorgen er vervolgens voor dat de wijngaarden van de Rangen er verwoest en verpauperd bij liggen. In de zestiger jaren worden er nog maar enkele hectares onderhouden.

 

Het is aan buitenstaanders, met name Léonard Humbrecht uit Turckheim en Bruno Hertz uit Eguisheim en later Schoffit uit Colmar, te danken dat aan het einde van de jaren zeventig de Rangen weer in ere kan worden hersteld. Men neemt de wederopbouw en herbeplanting serieus ter hand. Van de lokale wijnboeren meldt Eugène Schnebelen zich in 1986 voor de aankoop van 0,7 ha. En de gemeente Thann koopt in 2003 het laatste stukje dat nog niet in exploitatie is, 0,3 ha., helemaal bovenaan de berg. Dat stukje staat bekend als de Clos de la Ville de Thann.

 

Inmiddels is het de meest prestigieuze van alle wijngaarden (Grand Cru sinds 1983) in de Elzas en slechts enkele wijnboeren kunnen zich gelukkig prijzen, dat ze er bezittingen hebben.

 

terug naar GRAND CRU

 

wijnboeren met bezittingen op de Grand Cru Rangen:

 

voor zover mij bekend zijn dat

- Schoffit (Colmar)

- Paul Zinck (Eguisheim)

- Bruno Hertz (Eguisheim)

- Martin Schaetzel (Ammerschwihr)

- Maurice Schoech (Ammerschwihr)

- Eugène Schnebelen (Thann)

- Château d’Orschwihr en

- Wolfberger

 

Houdt er rekening mee dat het prestige van de Rangen tot hoge prijzen leidt. Veel zal je niet vinden onder de 30 euro.

 

 

 

COPYRIGHT © 2012 | ALL RIGHTS RESERVED

PRIVACY STATEMENT | TERMS & CONDITIONS