jost

de Vergeten Koningin Passie voor Elzaswijn

snuiven, slurpen en spugen

verslagen van onze proefbezoekjes

Domaine Jost – Scharrachbergheim

 

Laatste bezoek: augustus 2016

 

Domaine Jost

3, rue des Vignes

Scharrachbergheim

 

www.domainejost.com

 

 

 

 

 

 

Als je Joost heet, dan moet je uiteraard op bezoek bij wijndomein Jost! Opmerkelijk overigens dat zo’n klein dorpje officieel zo’n ontzettend lange naam heeft, Scharrachbergheim –Irmstett, inderdaad een samenvoeging van twee voorheen aparte dorpen in het Noorden van de Elzas. En veel zelfstandig werkende wijnboeren zijn hier niet. Ik denk zelfs dat domaine Jost de enige is, maar dan wel een bijzondere.

 

Nu eens geen eeuwenoude geschiedenis; het wijndomein begint in 1964 met 4 hectare. Beetje bij beetje breidt het areaal uit en wordt de wijnproductie gemoderniseerd. Dat resulteert in een nieuwe wijnkelder in 1980. Inmiddels omvat het domein zo’n 18 hectare en verraadt z’n ambities met het ‘Artisan Vigneron’.

 

Jean-Marc en Céline zijn zeer gastvrij en hartelijk. Zij hebben sinds 1994 de leiding van wat eerst nog Reyz-Jost heette. Ze werken nu onder eigen naam en sinds 2013 gecertificeerd biologisch. Ze hebben een kleine maar fijne wijnkaart en de wijnen die we proeven hebben als gemeenschappelijke eigenschap dat ze mooi zuiver in de smaken zijn, verfijnd en elegant. En de wijnen zijn ook zeer betaalbaar. Van het terroir van de Sussenberg maken ze zowel een fraaie, pittige minerale Riesling als uitstekende Pinot Noir. We proeven van de jaargang 2014 de Rouge de Scharrachbergheim die zo’n 9 maanden op inox heeft gerijpt, als ook de versie die daarna nog enkele maanden vatrijping kreeg en een jaar later pas gebotteld werd. Vooral de laatste is indrukwekkend. Zeer beloftevol.

 

Kortom, voorzover je dat niet al wist, er zijn veel verborgen schatten in de Elzas.

 

 

 

COPYRIGHT © 2012 | ALL RIGHTS RESERVED

PRIVACY STATEMENT | TERMS & CONDITIONS