GC Wineck-Schlossberg

de Vergeten Koningin Passie voor Elzaswijn

Grand Cru Wineck-Schlossberg (Katzenthal)

Op een steile helling met een hoogte van 280 tot 400 m. ligt de Wineck-Schlossberg (Grand Cru sinds 1992) noordelijk van Katzenthal. Op de graniet bodem staat het meest Riesling aangeplant.

 

De naam Schlossberg wordt pas in 1706 expliciet vermeld, maar verwijzingen naar de wijn van Katzenthal dateren al van 1264, als kloosterlingen van Unterlinden wijn cadeau krijgen van ‘Cuttental’. Het Wineck-kasteel domineert dan al eeuw de vallei. De naam van het kasteel houdt ook een verwijzing naar de wijnbouw in: wineck is ‘wijn hoek’. De edellieden van achtereenvolgens Ferrette, Habsburg en Ratsamhausen bewonen het kasteel en beheersen de wijngaarden. Het is overigens ook het enige kasteel in de Elzas, dat geheel is omgeven door wijngaarden. Dat heeft de locale wijnboeren er toe gebracht om in de rotsen van de inmiddels drooggevallen slotgracht een vinotheek in te richten waar de beste wijnen bewaard kunnen worden.

 

Het zijn wijnboeren uit Katzenthal, Ammerschwihr, Kientzheim en Niedermorschwihr die hier bezittingen hebben. De Wineck-Schlossberg staat bekend om de vroege rijping. Vooralsnog is de overheersende trend in de wijnstijl dat de wijnen jong gedronken (kunnen) worden. Dat hangt ook samen met het feit dat het merendeel van de wijnstokken nog relatief recent is aangeplant. Je mag verwachten dat de komende jaren meer aandacht voor ligwijnen zal ontstaan.

 

 

 

terug naar GRAND CRU

 

 

COPYRIGHT © 2012 | ALL RIGHTS RESERVED

PRIVACY STATEMENT | TERMS & CONDITIONS