saintlandelin

de Vergeten Koningin Passie voor Elzaswijn

Clos Saint-Landelin

 

 

Vroeg in de 7e eeuw trekt Landelin, een Ierse monnik, door deze contreien om de heidenen het licht te laten zien. Rond het jaar 640 komt hij op brute wijze om het leven. Op de plaats waar hij wordt vermoord, ontstaan plotsklaps vijf bronnen en rond zijn graf vinden allerlei wonderen plaats. Uiteraard krijg je dan de status van een heilige. Geïnspireerd door Saint Landelin stichten enkele monniken hier in 725 een klooster. Heddon, de bisschop van Straatsburg, ontfermt zich over het klooster en laat er vlakbij nog een tweede klooster bouwen. De kloosters krijgen de beschikkingen over landerijen, nederzettingen en wijngaarden, die bekend raken onder de naam ‘praedium Sancti Landelini’, het landgoed van Saint Landelin.

 

In het begin van de 15e eeuw komt het gebied in leen van de familie Berler uit Rouffach. De Franse Revolutie leidt tot een verkaveling van het gebied onder verschillend eigenaren. In de 2e helft van de 19e eeuw wordt de wijnbouw langzamerhand weer opgebouwd. Na een vrij snelle opeenvolging van eigenaren is het Alfred Muré, de grootvader van René, die de wijngaarden in 1935 koopt. Sindsdien is het in bezit gebleven van de familie Muré.

 

De Clos Saint Landelin maakt deel uit van de Grand Cru Vorbourg, en de wijnen (Riesling, Gewurztraminer, Pinot gris en Muscat) dragen dus ook die status. Behalve dan de Pinot noir, die hier eveneens staat aangeplant. Uit eigen ervaring kan ik overigens melden dat die fantastisch is. Het terroir, mergel-kalk met veel kiezels en keien, is vanwege de steile helling in terrassen opgebouwd. Mede door het riviertje de Ohmbach is de Clos Saint Landelin ook zeer geschikt voor het maken van de Sélection des Grains Nobles.

 

terug naar René MURÉ

 

 

COPYRIGHT © 2012 | ALL RIGHTS RESERVED

PRIVACY STATEMENT | TERMS & CONDITIONS