domaine Zinck

de Vergeten Koningin Passie voor Elzaswijn

snuiven, slurpen en spugen

verslagen van onze proefbezoekjes

 

domaine Zinck - Eguisheim

laatste bezoek: augustus 2015

 

 

Afkomstig uit een familie die de wijnbouw uitoefent in een gemengd bedrijf, neemt Paul Zinck in 1964 2½ ha. wijngaard over van zijn ouders en start zijn eigen domein. In de daarop volgende decennia breidt hij de bezittingen langzaam uit. Meer wijngaarden, maar ook een opslagkelder onder het huis en later een proeflokaal. In 1997 volgt Philippe hem op. Het domein omvat dan 18 ha. aan wijngaarden, verdeeld over drie gemeenten. Sinds 2004 wordt een deel van de flessen voorzien van een schroefdop. Naar eigen zeggen is hij de eerste wijnboer in de Elzas, die schroefdoppen gebruikt.

 

Pascale versterkt de gelederen in 2007. De domeinnaam wordt veranderd in ‘Paul & Philippe Zinck’. In 2011 voltooien zij de overgang naar biologisch werken. Al in de negentiger jaren verdeelde het wijnhuis zijn cuvées (naast de Crémant) in drie ‘gammes’, de “portrait”, de “terroir” (volle gastronomische wijnen) en de “Grand Cru” (van de Pfersigberg, de Eichberg, de Goldert en de Rangen; van laatstgenoemde uitsluitend Pinot gris). Die verdeling hebben ze nog steeds als een bijzondere huisstijl. De “Portrait” staat voor fruitig en licht (en duidelijk goedkoper) en de “Terroir” staat voor complex en gestructureerd. Duurder en, zoals de naam aangeeft, meer gericht op de terroirexpressie. Tweederde van zijn productie gaat tegenwoordig in de export.

 

Bij ons uitgebreide proefbezoek in augustus 2015 krijgen we de gelegenheid om telkens de “Portrait” en de “Terroir” naast elkaar uit te proberen. Dat maakt het proeven in een vriendelijke en ontspannen sfeer nog wat avontuurlijker. Het domein biedt een brede keuze in zeer betaalbare en ook iets duurdere wijnen. Vrijwel vanzelfsprekend kan ik het niet laten om een Pinot gris grand cru Rangen 2011 aan te schaffen. Zinck is een bezoek – net even buiten de muren van Eguisheim – meer dan waard.

 

 

 

terug naar PROEF

 

domaine Zinck

18, rue des Trois Châteaux

Eguisheim

 

 

www.zinck.fr

 

 

COPYRIGHT © 2012 | ALL RIGHTS RESERVED

PRIVACY STATEMENT | TERMS & CONDITIONS