links

de Vergeten Koningin Passie voor Elzaswijn

LINKS (of rechts):

leuke en interessante websites voor wie er

maar geen genoeg van kan krijgen

 

 

Als de vlam van de passie voor Elzaswijn net is opgeflakkerd dan heb je er nog geen idee van hoe groot de wereld van de liefhebbers van de Elzaswijn eigenlijk is.

 

Tot mijn grote vreugde zijn er (steeds meer) enthousiaste importeurs die zich richten op de (vaak wat kleinere) wijnboeren of mensen die op andere wijze (ook) aandacht besteden aan de Elzaswijn. Enkele daarvan ken ik inmiddels en graag verwijs ik naar hun websites.

 

www.wijnen-uit-de-elzas.nl

Al bijna een decennium zorgt Roland Barenbrug voor de import van fraaie, bijzondere wijnen uit de Elzas. En niet van de minste huizen! Valentin Zusslin, Clement Lissner, Adrian Schoenheitz en Domaine Stirn behoren daartoe. En ook nog eens goed betaalbaar. Aanbevolen dus.

 

www.mijnwijnplein.nl

Jet en Martin hebben een enorme voorliefde voor de kleine, karaktervolle wijnboeren. Vanuit de Elzas vertegenwoordigen zij twee gerenommeerde huizen, Jean-Paul Schmitt (Scherwiller) en Emile Beyer (Eguisheim). Gegarandeerde kwaliteit !

 

 

www.wijngek.tv

Sebastiaan Hahn maakt regelmatig filmpjes van de wijnen die hij proeft, onderhoudend en to-the-point. Regelmatig komen Elzaswijnen aan bod.

 

www.domainealsace.nl

Twee jonge, enthousiaste wijnimporteurs uit Capelle a/d IJssel die de Elzas graag op de kaart zetten. Ze betrekken hun wijnen van kleine, zelfstandige wijnboeren uit o.a. Eguisheim, Ammerschwihr en Ribeauvillé.

 

napraten bij de proeverij van Domainealsace in november 2012, in Arnhem;

v.l.n.r.: Yvonne, Jurgen en Sebastiaan (van wijngek.tv)

 

Hieronder wat websites die te maken hebben met de Elzaswijn en organisaties van wijnboeren, ik heb een bescheiden selectie gemaakt. :

 

www.alsace-du-vin.com

De website van het Syndicat des Vignerons Indépendants d'Alsace (SYNVIRA): mooi gemaakt, zeer informatief en je kan je melden voor een Nieuwsbrief.

 

www.confrerie-st-etienne.com

De site van het roemruchte wijnbroederschap

 

www.vigneron-independant.com

Website van de kleine zelfstandigen, die kennelijk niet bij de SYNVIRA willen horen. Zoals ze het zelf zeggen: des vins et des personalités authentiques.

 

www.vinsalsace.com

De officiële site van de CIVA (Conseil Interprofessionel des Vins d'Alsace). Zeer veel informatie over de Elzaswijn. Ook een Nederlandstalige versie.

 

www.vins-des-hospices-de-strasbourg.fr

Site van de beroemde wijnkelders onder het ziekenhuis in Straatsburg.

 

www.alsace-route-des-vins

Veel informatie over de dorpen en steden van de Elzas wijnroute.

 

En dan zijn er websites van mensen die net als Yvonne en ik gepassioneerd zijn geraakt over de Elzaswijn,

de liefhebbers:

 

www.alsace-vignoble.net

Jean-Claude, Stephane en Jean-Louis zijn al lang wild enthousiast over de Elzas. Een niet commerciële en inspirerende site.

 

www.alsace-wine.net

Per Warfvinge is een Zweedse Elzas-fan. Een goed verzorgde en uitgebreide site (in het Engels).

 

www.oenoalsace.com

Een onafhankelijke site van Thierry Meyer met veel informatie over Elzaswijn, proefnotities en artikelen.

 

www.vitiblog.fr

Dominique Girolt is kleinzoon van een wijnboer en beslist gek van Elzaswijn. Veel kleine berichten en artikeltjes in een geestdriftige, maar ietwat rommelige website.

 

Veel plezier ermee !

 

 

terug naar INTRO

 

 

 

www.bestwineroutes.com

 

Martijn en Isabelle Rademakers zijn de initiatiefnemers van deze uitgebreide, informatieve en onderhoudende site.

 

Je vindt er veel meer dan alleen Elzas. Dat is mooi, want alhoewel gepassioneerd over de Elzas, eenkennig ben ik er niet van geworden.

 

Goede informatie over de wijnstreken en recensies over wijnboeren kan je er vinden.

Er staan ook recensies van mijn hand, in het Elzas-hoofdstuk.

 

 

wil je eens op een goed georganiseerde wijze wijnproeven of een wijnreisje maken ?

 

steek dan je licht eens op bij JOLISOLEIL

 

importeurs van Elzaswijn

 

De naam van deze website, “de Vergeten Koningin” vindt z’n oorsprong in de vaststelling dat de prachtige wijnen van de Elzas onbekend en vaak ook onbemind zijn. Met als bijkomend punt dat die goede wijnen in Nederland slecht te verkrijgen zijn.

 

Toch is Nederland, na België en Duitsland, de derde importeur van Elzaswijnen. Dus, soms met wat zoeken, je kan er in slagen om goede Elzaswijnen in Nederland te kopen.

 

Voorzover mij bekend hebben ongeveer 130 wijnboeren een importeur in Nederland. Vaak worden maar enkele van hun wijnen geïmporteerd. Van de ruim honderd importeurs zijn er enkele gespecialiseerd in Elzaswijnen,

 

Op de website van het Productschap Wijn (wijn.nl) kan je alles nazoeken.

 

 

 

 

COPYRIGHT © 2012 | ALL RIGHTS RESERVED

PRIVACY STATEMENT | TERMS & CONDITIONS