rieffel

de Vergeten Koningin Passie voor Elzaswijn

snuiven, slurpen en spugen

verslagen van onze proefbezoekjes

André & Lucas Rieffel - Mittelbergheim

laatste bezoek: 2015 (augustus en oktober)

 

Rieffel is wat ons betreft een van de absolute toppers in de Elzas, een wijnboer waar je echt naar toe moet. Ze hebben prachtige wijnen en de ontvangst is altijd zeer hartelijk. Daarenboven nemen ze ook altijd de tijd om je uitvoerig te vertellen over de wijnen. Tussen ons voorlaatste en ons laatste bezoek zit veel te veel tijd. Hoe kan je nu zo een van je favoriete wijnboeren verwaarlozen. En ik kan je verzekeren, zeker na ons laatste bezoek in 2015, dat zal beslist niet meer gebeuren.

 

Vader André heeft in 1996 de leiding over een kleine 10 ha. overgedragen aan Lucas. De familielijn gaat terug naar de 15e eeuw, maar veelal is het een gemengd bedrijf geweest. Lucas is er in z’n jonge jaren niet van overtuigd dat hij z’n leven wil wijden aan de wijnbouw, maar een stage bij André Ostertag trekt hem over de streep. Lucas kiest in 2000 voor biologisch werken, hetgeen er uiteindelijk toe leidt dat vrijwel al zijn wijnen nu bio-gecertificeerd zijn. Rieffel voert een betrekkelijk kleine kaart, met zo’n vijftien wijnen. Bij ons laatste bezoek proeven we die – onder geestdriftige begeleiding van Enilie en Lucas zelf - allemaal en ze zijn stuk voor stuk echt prachtig. De wijnen komen van enkele verspreid liggende percelen, met elk een eigen signatuur. Veel wijnen, zowel de Pinot noirs als de Pinot blancs krijgen een rijping op hout en dat geeft de wijnen diepte, met krachtige geuren en complexe smaken.

 

Onze grote favorieten zijn de Pinot blanc Gebreit en de Riesling Brandluft, wat ons betreft absolute wereldklasse en dan ook nog eens zeer goed geprijsd. Aanvankelijk zijn we teleurgesteld, doordat de Pinot noir is uitverkocht, maar dat maakt Enilie helemaal goed door ons uit het vat al vast de Pinot noir Kreuzel 2014 en de Pinot noir Runz 2014 te laten proeven. Daarvan reserveren we de nodige flessen !

 

 

terug naar PROEF

 

terug naar INTRO

 

terug naar MITTELBERGHEIM

 

André & Lucas Rieffel

11, Rue Principale

Mittelbergheim

 

www.andrerieffel.com

 

COPYRIGHT © 2012 | ALL RIGHTS RESERVED

PRIVACY STATEMENT | TERMS & CONDITIONS