charles frey

de Vergeten Koningin Passie voor Elzaswijn

snuiven, slurpen en spugen

verslagen van onze proefbezoekjes

 

Charles Frey -Dambach

laatste bezoek: december 2014

 

In de zeventiende eeuw vestigen de voorouders Frey zich in Dambach, immigranten uit Zwitserland. Tot in het midden van de twintigste eeuw is het een gemengd bedrijf. Opa Joseph en vader Charles beginnen met het zelf bottelen en zelf verkopen van hun wijn. Hun wijnen zijn sinds 1997 AB-gecertificeerd. Op hun 13 ha., verdeeld over vier gemeenten, met daarin de Grand Cru Frankstein, zijn ze in 2001 begonnen met de overgang naar biodynamisch werken. Inmiddels hebben ze het Demeter-keurmerk.

 

De in de loop der tijden opgebouwde netwerken in de sociale media werpen hun vruchten af als we via Facebook de melding krijgen van de Portes Ouvertes bij Frey op hun nieuwe locatie. Zo hebben we op de eerste dag van onze Elzasreis in december 2014 een mooie bestemming. Ze hebben nu op het kleine industrieterrein voor Dambach een ruime productiefaciliteit waar deze dag het gezellig druk is. Met veel plezier en geestdrift krijgen wij veel wijnen te proeven. De Sylvaner 2012 Fraîcheur Gourmande is verrassend vol en rond met een opwekkende frisheid. Later zal blijken dat hij een zeer goede partner is van coquilles in saffraansaus. Een andere wijn die er duidelijk uitspringt is de Pinot gris 2011 Quintessence. Die paart een late-oogst-karakter aan minerale frisheid, een lichte rokerigheid en smaken van honing, karamel, sinaasappel en grapefruit. Een voortreffelijke compagnon van Bleu d’Auvergne.

 

We hebben naar ons gevoel al aardig wat geproefd en zelfs een bescheiden bestelling al afgerekend, als vader Charles ingrijpt. We hebben nog veel meer te proeven, vindt hij en wij protesteren natuurlijk niet. Heel wat glazen later nemen we dan toch afscheid. Hier komen we beslist terug.

 

 

 

 

 

 

terug naar PROEF

 

Charles Frey

(Nathalie, Dominique & Julien)

1, rue du Pinot blanc

ZA du Wasen

 

 

www.vinsfreybio.com

 

 

 

 

COPYRIGHT © 2012 | ALL RIGHTS RESERVED

PRIVACY STATEMENT | TERMS & CONDITIONS