sainte-hune

de Vergeten Koningin Passie voor Elzaswijn

Clos Sainte-Hune

 

De clos – naast het kerkje van Hunawihr - met een bodem van kalksteen, klei en mergelleem, ligt binnen de grenzen van de Grand Cru Rosacker, maar eigenaar Trimbach gebruikt op de etiketten slechts de aanduiding van de ‘clos’. De wijngaard ontleent zijn naam aan Hune, vrouw van een lokale edelman. Aan haar werden voorspellende gaven toegeschreven. Door paus Leo X werd ze in 1520 heilig verklaard. Volgens de legende zou dankzij haar ingrijpen in een jaar met een slechte oogst de plaatselijke fontijn ineens wijn zijn gaan spuiten.

 

Trimbach heeft hier uitsluitend Riesling aangeplant. De stokken zijn 50 jaar en ouder. De clos is in bezit van de Trimbach-familie voor meer dan twee eeuwen, maar verkoop van wijn onder de naam Clos Sainte-Hune start pas in 1919.

 

De opbrengst is beperkt (40-50 hl/ha) en dus worden er elk jaar maar zo’n 8.000 à 9.000 flessen geproduceerd. De wijn komt overigens pas in de verkoop na een rustperiode op fles van minimaal 5 jaar. Zou je er een willen kopen, houd dan rekening met een prijs van zeker 150 euro. Maar het is wel een van de favorieten van Robert Parker. En dan moet je ‘m zeker nog 10 jaar laten liggen.

 

Maison Trimbach

15, route de Bergheim

Ribeauvillé

 

www.maison-trimbach.com

 

 

 

 

 

 

 

 

COPYRIGHT © 2012 | ALL RIGHTS RESERVED

PRIVACY STATEMENT | TERMS & CONDITIONS