freyburger

de Vergeten Koningin Passie voor Elzaswijn

snuiven, slurpen en spugen

verslagen van onze proefbezoekjes

Marcel Freyburger - Ammerschwihr

laatste bezoek: voorjaar 2010

 

In eerste instantie helpt oma met het schenken der glazen, terwijl ze tegelijkertijd een ander groepje van vijf personen probeert te bedienen. Je moet dan wel de tijd hebben. Nathalie neemt het over. Uit de opgehangen krantenknipsels blijkt ze al aardig wat wijndiploma’s te hebben vergaard. Een leuke, prettige wijnboer, waar Yvonne en ik het niet eens worden over welke van de twee geproefde Gewurztraminers nu het lekkerste is.

 

Sébastien Freyburger start het familiebedrijf in het begin van de 20ste eeuw. Na de verwoestende bombardementen van de Tweede Wereldoorlog bouwt hij alles weer op, achter de ruïnes van het voormalige stadhuis. In 1991 neemt zijn zoon Marcel het over, tot diens dood in 2001. Sindsdien staan Christophe en zijn vrouw Nathalie aan het roer.

 

We proeven de Pinot blanc 2009 (5,00), een vrij lichte wijn, droog, wat grassig en hooi, bloemetjes, dropjes, een klein zoetje in de ondertonen en een bittertje in de afdronk. Van hetzelde jaar hebben ze ook een Pinot blanc in literfles (3,80), die kennelijk op een andere wijze is gemaakt: veel neutraler in geur en smaak en een klein zuurtje.

 

Twee Rieslings passeren de revue, de Riesling 2008 (5,50) heeft een mooie mineraliteit, maar de frisse fruitigheid heeft toch iets teveel zuurtjes, zeker in de afdronk. De Riesling Grand Cru Kaefferkopf 2008 (8,50) is droog en vertoont veel mineraliteit; een interessante wijn, waarin aardse, beetje mestachtige tonen zich paren aan bloemetjes, perzik en druiven. Zit vrij hoog in z'n zuren.

 

De Pinot gris 2009 Le Gastronome (5,70), de Pinot noir 2008 (5,50) en de Rosé 2009 (5,00) zijn goed, maar springen er niet uit. De Gewurztraminer 2008 vieilles vignes (8,80) herken je meteen aan de expressieve gewurztraminer-tonen, een rijke wijn met roosjes, gekonfijt fruit, abrikozen, bloemetjes en een lichte tint van toast. De Gewurztraminer Grand Cru Kaefferkopf 2008 (10,00) is vrij bescheiden in de neus, maar een mooie complexe smaak met bloemetjes, nootjes en een pittige kruidigheid.

 

terug naar PROEF

 

terug naar INTRO

 

terug naar AMMERSCHWIHR

 

 

Marcel Freyburger

13, Grand' rue

Ammerschwihr

 

www.freyburger.fr

 

COPYRIGHT © 2012 | ALL RIGHTS RESERVED

PRIVACY STATEMENT | TERMS & CONDITIONS