xavierwymann

de Vergeten Koningin Passie voor Elzaswijn

snuiven, slurpen en spugen

verslagen van onze proefbezoekjes

Xavier Wymann - Ribeauvillé

laatste bezoek: najaar 2011

 

In 1996 overlijdt Paul Wymann, de derde generatie van dit huis dat gesticht werd door Xavier Wymann, onverwacht. Neef Jean-Luc Schaeringer studeert nog aan de universiteit, maar omdat hij de enige is, die het kan overnemen, stopt hij daarmee en begint het vak van wijnboer te leren. Hij werkt biologisch op de ruim 7 ha. van het domein, waar ook een stukje van de Grand Cru Steinacker bij hoort.

 

Het is op de Foire aux Vins van Ribeauvillé dat we voor het eerst wijnen van Wymann proeven. Z’n Pinot blanc lieu-dit Weinbaum 2010 is een aangename, prettige wijn, fris, met veel wit en exotisch fruit. We zijn onder de indruk van zijn Riesling lieu-dit Steinacker 2010. Die is droog, fris, strak, mineralig, met wit fruit, laurier en pepertjes.

 

Bij ons bezoek aan de cave, “onder de rook” van het grote domein van Jean Sipp in de altstadt van Ribeauvillé, verwelkomt opa ons in het kleine, rommelige opkamertje. In een ietwat gewijde sfeer proeven we een groot deel van de vrij kleine wijnkaart. En wellicht draagt die sfeer bij aan een lichte extase die zich van ons meester maakt.

 

Eerst herhalen we de wijnen die we al kennen, en die zijn nog steeds mooi. De Riesling 2010 vieilles vignes (9,00) maken ze van stokken van 40 jaar en ouder (verdeeld over maar liefst 13 percelen). Met een neus van rijp fruit en ronde smaken van citrus, dropjes en mooie zachte zuurtjes is dit een aanrader. En de Pinot gris Trottacker 2010 (13,50) is ook zeer goed. Een enigszins bescheiden neus, met hinten van toast, wordt gevolgd door een frisse, volle smaak, met gekonfijt fruit, abrikoos, kweepeer en een zekere vettigheid.

 

De eerlijkheid gebiedt te vertellen dat we, eenmaal weer in normale doen bij het doorproeven van enkele meegenomen flessen, toch iets minder extatisch waren over enkele van de wijnen: de aanvankelijke jubel gaat over in een gematigde goedkeuring.

 

terug naar RIBEAUVILLE

 

terug naar PROEF

 

terug naar INTRO

 

 

 

Xavier Wymann

41, rue de la Fraternité

Ribeauvillé

 

COPYRIGHT © 2012 | ALL RIGHTS RESERVED

PRIVACY STATEMENT | TERMS & CONDITIONS