domaineWeinbach

de Vergeten Koningin Passie voor Elzaswijn

snuiven, slurpen en spugen

verslagen van onze proefbezoekjes

 

domaine Weinbach -Kientzheim

laatste bezoek: zomer 2014

 

Een van de absolute kanjers van de Elzas. Na het plotselinge overlijden van haar echtgenoot in 1979 nam Colette de leiding over, bijgestaan door haar dochters Catherine en Laurence. Laatstgenoemde overleed in mei 2014. Zij was verantwoordelijk voor het maken van de wijn. Een groot verlies voor de Elzas. Het domein Weinbach omvat 30 ha. Hun kerngebied is de Clos des Capucins, zo’n 5 ha. aan de voet van de Schlossberg. Deze clos, al bekend in de negende eeuw, wordt bij de onteigeningsverkopen na de Franse Revolutie verworven door de familie Faller. Ze hebben ook bezittingen op de Grand Cru Schlossberg, de Grand Cru Furstentum en de Grand Cru Mambourg. In 1998 beginnen ze op de eerste 8 ha. met het biodynamisch werken; vanaf 2005 is hun gehele bezit biodynamisch.

 

Naar dit bezoek heb ik lang uitgekeken. Wat we kenden van hun wijnen, geproefd tijdens de Foire aux Vins in Colmar, maakte al grote indruk. Zoals bijvoorbeeld de Gewurztraminer Grand Cru Furstentum 2008 en de Riesling Grand Cru Schlossberg 2009. Beide wijnen voeren je naar de poort van het paradijs. De Riesling is in de neus al heel complex, wit fruit (peertjes), iets citrus en kruidig. In de smaak veel finesse, kruidig, wit fruit, laurier, chocolade en citrus. Een lange afdronk. En mijn proefnotitie bij de Gewurztraminer luidt: “jubel, jubel, jubel”. Beide wijnen scoren bij zowel La Revue des Vins de France, als bij Bettane et Desseauve en ook Gault et Millau de maximale score.

 

Zo’n wijnboer(in) krijgt dan welhaast mythische proporties. En het wordt volledig waargemaakt. Ze hebben een betrekkelijk kleine productie, zo’n 120.000 flessen per jaar. Stuk voor stuk wat mij betreft van wereldklasse. Of het nu de Pinot blanc 2013 Clos des Capucins is, de Pinot gris particulière 2012 Clos des Capucins of de Gewurztraminer cuvée Laurence 2011, de wijnen hebben uitbundige smaken met veel diepgang en finesse en ze delen een enorme zuiverheid. De wijnen hebben zonder uitzondering ook een groot bewaarpotentieel, dus kan je lang genieten van de (grote) investeringen die je hier gegarandeerd doet.

 

 

 

terug naar PROEF

 

domaine Weinbach

Maison Faller

25, route du Vin

(Clos des Capucins)

Kientzheim

 

 

www.domaineweinbach.com

 

 

wat je wel een 'grande maison' mag noemen ligt te midden van de Clos des Capucins

 

meer lezen over de

CLOS DES CAPUCINS

COPYRIGHT © 2012 | ALL RIGHTS RESERVED

PRIVACY STATEMENT | TERMS & CONDITIONS