kleinknecht

de Vergeten Koningin Passie voor Elzaswijn

snuiven, slurpen en spugen

verslagen van onze proefbezoekjes

André Kleinknecht - Mittelbergheim

 

laatste bezoek: juni 2016

André Kleinknecht

45, rue Principale

Mittelbergheim

 

Zeven generaties telt deze familie in de wijnbouw, met een kelder die dateert uit de 17e eeuw. Dit is een adresje dat we danken aan Harold, een van onze Elzaswijnvrienden, “daar moet je echt eens langs”. We hadden de afgelopen jaren al enkele malen tijdens de wijnfeesten in Mittelbergheim uitstekende Rieslings van dit betrekkelijk kleine wijnhuis (10 hectares) gedronken, dus we hadden niet veel aanmoediging nodig.

 

We krijgen een uitgebreide selectie van de wijnen te proeven. Pas sinds een jaar of tien werken ze geheel zelfstandig. De familie Kleinknecht is lid van VINaBio en heeft sinds 2014 een Demeter-erkenning, dus je kan wel stellen dat ze met grote zorg hun wijnen maken. Het betekent overigens niet dat ze principieel tegenstander van sulfiet zijn. En daarmee prijzen wij ons weer gelukkig, want we worden het al snel eens dat je dat soms nodig hebt voor de balans in de wijn en voor de bewaarpotentie.

 

Ze hebben een droge huisstijl en de kwalitatief sterke wijnen zijn prettig geprijsd. Vanzelfsprekend, we zijn tenslotte in Mittelbergheim, maken ze een excellente Sylvaner Grand Cru Zotzenberg, maar we genieten ook zeer van de Riesling en de Muscat. Opmerkelijk is een Pinot gris 2014, die volgens de INAO niet als Pinot gris mag worden verkocht vanwege een kennelijk te grote afwijking van hoe een Pinot gris zou moeten smaken. We mogen ‘m natuurlijk wel proeven en volgens ons niets mis mee. We proeven ook een schitterende Pinot noir 2012 barriques, vol, machtig, wildtonen, nootjes en steenkool. De tannines zijn nu nog wat scherp, maar in potentie een hele grote.

 

En ze doen meer dan alleen maar goede wijnen maken, ze hebben ook in de etiketten een kleursysteem opgezet, dat correspondeert met hoe je de zoetjes en de zuren in de wijn kan beleven.

We komen zeker terug.

 

 

 

 

COPYRIGHT © 2012 | ALL RIGHTS RESERVED

PRIVACY STATEMENT | TERMS & CONDITIONS