thierrymartin

de Vergeten Koningin Passie voor Elzaswijn

snuiven, slurpen en spugen

verslagen van onze proefbezoekjes

Thierry-Martin - Wangen

laatste bezoek: najaar 2011

 

Cécile neemt in 2006 de leiding over van het bedrijf van 8 ha., dat in 1998 is ontstaan door de fusie van twee families. Thierry en Martin zijn overigens de voornamen. Cécile, dochter van Thierry Lorentz, is de eerste ‘patronne’ in een lange lijn van wijnboeren die teruggaat tot 1650.

 

Hun cave is net buiten het dorp Wangen. Ze hebben net uitgebreid en verbouwd, er staat een grote hal, waaromheen men nog bezig is met grondwerkzaamheden. In die hal staat een tafeltje met wat stoeltjes. Meestal moet je staan om te proeven, dus een makkelijk stoeltje op z’n tijd, dat is wel aangenaam. Overigens hebben ze – zo blijkt bij een later bezoek – de provisorische opstelling in de hal ingeruild voor een heus proeflokaal.

 

Aangenaam zijn ook hun wijnen. Meer dan aangenaam, eigenlijk; ze heeft enkele uitstekende brouwseltjes om aan ons voor te zetten. Dat begint al meteen met de Auxerrois 2006 vieilles vignes (stokken van 1954) (9,00) met landelijke en minerale geuren en een volle, maar toch frisse smaak. De Auxerrois 2009 (5,50) is wat minder complex, maar biedt toch frisheid, wit fruit, krenten en een pepertje.

 

Zowel de Pinot gris als de Gewurztraminer kan je klassiek noemen. De Pinot gris 2009 (6,95) heeft een expressieve neus; in geur en smaak strijden rokerigheid, peer, perzik, ananas en kruidigheid om de voorrang. De Gewurztraminer vieilles vignes 2007 (12,50) vind ik wel een toppertje, rijp en gekonfijt fruit, roosjes, krenten, lychees, ’t zit er allemaal in. De stokken zijn van 1948. Eigenlijk vindt Cécile dat het wel eens tijd is om ze te rooien, maar vader is er nog teveel aan gehecht.

 

 

terug naar PROEF

 

terug naar INTRO

 

 

 

Thierry-Martin

142, route de Westhoffen

Wangen

 

www.thierry-martin.com

 

COPYRIGHT © 2012 | ALL RIGHTS RESERVED

PRIVACY STATEMENT | TERMS & CONDITIONS