mette

de Vergeten Koningin Passie voor Elzaswijn

snuiven, slurpen en spugen

verslagen van onze proefbezoekjes

J.P. Metté

 

laatste bezoek: september 2016

Distillation Artisanale Metté

9 Rue des Tanneurs

Ribeauvillé

www.distillerie-mette.com

 

Distilleerderij Metté – een verrassing in smaak

 

 

Er zijn van die zaken waar je toe verleid moet worden. Een voorbeeld daarvan is ons bezoek aan destilleerderij J.P. Metté in Ribeauville. We zijn meer wijnmensen en ik heb eigenlijk een hekel aan gedistilleerd (vooral omdat ik er erg snel hoofdpijn van krijg), maar Metté doet al onze vooroordelen teniet. Wat een prachtige zachte smaken!

 

Philippe Traber, de eigenaar, legt ons uit hoe dat komt. “Belangrijk is dat je ambachtelijk blijft werken. Wij werken met kleine lambieken, daardoor krijgen we geconcentreerdere maken. Daarnaast moet je goed op de hygiëne letten, er mogen absoluut geen vetjes achterblijven. Maar minstens zo belangrijk: we werken alleen met eersteklas fruit. We hebben goede/vaste leveranciers uit heel de wereld en…. we betalen pas als bij aflevering blijkt dat alles in orde is. Zo kan je kwaliteit garanderen.”

 

De naamgever, Jean/Paul Metté, start de distilleerderij in de zestiger jaren en legt de basis voor de filosofie en de werkwijze. Vanaf 1985 wordt Philippe ingewijd in de geheimen om het bedrijf in 1997 over te nemen.

Na een uitgebreide rondleiding mogen we proeven. Als eerste de poire william van peren uit het Rhone-gebied. Hij lijkt scherp, maar tegen het einde komt een prachtige smaak door. Dan de framboise sauvage, van frambozen uit Roemenie. De marc de gewurztraminer heeft sinds 2009 zelfs een AOC en… er zijn ook varianten van vendanges tardives uit 1990 en grains nobles uit 1997. Helaas krijgen we deze bijzondere broeders niet te proeven.

Maar eigenlijk nog interessanter zijn de bijzondere destillaten die we te proeven krijgen, de limoen uit Brazilie, de gember uit Thailand en de vanille uit Madagaskar. Bijzonder en heel lekker. Deze serie gaat verder met eaux de vie van peper (uit Szechuan), rozemarijn en basilicum en eindigt met de knoflookvariant: een heel speciale neus en in je mond prachtig zacht. Wat we dit keer niet proeven is de truffel eau de vie, maar bij napraten blijkt dat we die al eens geproefd hebben op de Foire aux Vins in Ribeauvillé, toen die met een verstuiver gespoten was op heerlijke foie gras. Hetgeen gelijk aantoont dat eau de vie niet alleen is om te drinken, maar dat je deze mooie en bijzondere producten ook succesvol in de keuken kunt gebruiken.

Kortom, als je toch in Ribeauvillé bent, ga hier zeker ook langs, het ligt in het centrum van het stadje en je bent van harte welkom.

 

COPYRIGHT © 2012 | ALL RIGHTS RESERVED

PRIVACY STATEMENT | TERMS & CONDITIONS