elzaswijnen

de Vergeten Koningin Passie voor Elzaswijn

Elzaswijn: een paradijs aan variaties

 

Ingeklemd tussen de Vogezen en de Rijn, slingert een wijnroute van 170 kilometer door glooiende wijngaarden en langs en door kleurrijke dorpen. Het gebied was lang in Duitse handen, maar sinds 1648 is het met enkele onderbrekingen Frans grondgebied . In de Middeleeuwen (en her en der al in de Romeinse tijd) floreert de wijnbouw hier. In de 13e eeuw is de Elzas zelfs een van de toonaangevende wijngebieden van de wereld. Na de Middeleeuwen zakt de productie in en verliest de Elzas zijn naam en faam. Pas na de Eerste Wereldoorlog bloeit de wijnbouw weer enigszins op.

 

Maar voor de werkelijke herrijzing moeten we wachten tot na de Tweede Wereldoorlog. Vanaf de jaren tachtig zijn er steeds meer wijnboeren die kiezen voor kwaliteit boven kwantiteit, het biologisch en biodynamisch werken doet z’n intrede en neemt een grote vlucht. De export neem toe en wijnboeren uit de Elzas ontdekken een wereldmarkt, tot Japan, China en Korea aan toe. En de wereld begint langzaam en voorzichtig de Elzaswijn weer te waarderen.

 

Wat de rassen in meer of mindere mate met elkaar gemeen hebben is dat ze bestand zijn tegen de koude van de winters. Ze gaan betrekkelijk laat ‘in de knop’ in vergelijking met andere druivenrassen in zuidelijker, warmere gebieden, maar kennen daarentegen weer een snellere rijpingstijd.

 

Waar de Elzasrassen sterke onderlinge verschillen hebben, is in hun potentie voor suiker- of zurenrijkdom. Met name de Riesling, maar ook de Muscat à petits grains, de Sylvaner en de Pinot blanc kunnen een krachtige structuur in hun zuren opbouwen, terwijl de Gewurztraminer en de Pinot gris, en ook de Muscat Ottonel, de Auxerrois en de Chasselas juist een (enorme) potentie in suikeropbouw hebben. Dat maakt nogal uit in de ontwikkeling van de druiven. De rassen met een sterke zurenstructuur kunnen bijvoorbeeld (veel) later worden geoogst.

 

Een opvallend kenmerk van de meeste druivenrassen in de Elzas is hun vermogen om zeer kenmerkende aroma’s en smaken te ontwikkelen. Het is zodoende nogal moeilijk om een Gewurztraminer met een Riesling te verwarren. Ook een Muscat en een Pinot gris hebben een eigen en herkenbare stijl in geur en smaak.

de 10 druivenrassen van

de Elzas:

 

In de Elzas draait het, als je het aan een willekeurige wijnboer vraagt, tegenwoordig om 9 soorten druiven,

 

de Sylvaner,

de Chasselas,

de Riesling,

de Gewurztraminer,

de Pinot gris,

de Pinot blanc,

de Auxerrois en

de Muscat (allen wit)

 

en de Pinot noir (rood).

 

Je komt op 10, als je ook de Klevener de Heiligenstein meerekent, en dat vinden wij eigenlijk wel terecht; en de wijnboeren uit Heiligenstein beslist ook.

 

 

In tegenstelling tot de meeste andere wijngebieden op de wereld kent de Elzas een zeer sterke afwisseling en grote variëteit in bodemsoorten.

 

Dit rijk geschakeerde terroir is een belangrijke oorzaak van de grote verscheidenheid in de wijnen van de Elzas.

 

Wil je wat meer weten over

het terroir in de Elzas ?

 

 

COPYRIGHT © 2012 | ALL RIGHTS RESERVED

PRIVACY STATEMENT | TERMS & CONDITIONS