loew

de Vergeten Koningin Passie voor Elzaswijn

snuiven, slurpen en spugen

verslagen van onze proefbezoekjes

 

Etienne Loew - Westhoffen

laatste bezoek: zomer 2014

 

In 1996 neemt Etienne de wijngaard van zijn ouders over; een heuse 0,7 ha. ! Inmiddels beschikt hij over 3 percelen, totaal zo’n 9 ha. Hij maakt – sinds 2005 biologisch – prachtige wijnen. Hij bottelt de wijn vrij snel, dus veel van zijn wijnen kunnen nog wel wat ligtijd gebruiken. Een paar jaar geleden stonden we hier al eens voor een toen gesloten deur. In de vitrinekast zagen we een briefje hangen dat je moet betalen om te proeven. Dat zie je maar heel weinig in de Elzas en eerlijk gezegd maakt het een wat ongastvrije indruk. Maar als we Etienne eenmaal leren kennen is dat vanaf het eerste moment over. Zeer hartelijk, toegankelijk en praatzaam. Het wordt een hele leuke en interessante belevenis.

 

Hij verrast ons met enkele fenomenale Sylvaners. Eén daarvan, de Sylvaner Vérité 2012, laat Etienne ons blind proeven. We herkennen er van alles in, maar geen Sylvaner. Als troost vertrouwt hij ons toe dat de meeste sommeliers deze volle, stevige wijn met een licht rokerig karakter evenmin als een Sylvaner herkennen. Zonder zijn andere wijnen tekort te willen doen openbaart zijn Riesling Bruderbach 2012 Clos des Frères zich als een absolute kanjer. Droog, met rijpe zuren, grapefruit, appeltjes en gekonfijt fruit is het een feest om ‘m te drinken. Hij blijkt later ook onweerstaanbaar bij zowel gerookte forel als bij gedroogd vlees.

 

Etienne paart zijn klassewijnen aan alleszins redelijke prijzen. Plan je bezoek op een zaterdag, want dan is hij gewoon open. Voor andere dagen is het slim om even te bellen vantevoren. En dat betalen om te proeven? Niets over gehoord.

 

 

 

 

 

 

terug naar PROEF

 

Etienne Loew

28, rue Birris

Westhoffen

 

 

www.domaineloew.fr

COPYRIGHT © 2012 | ALL RIGHTS RESERVED

PRIVACY STATEMENT | TERMS & CONDITIONS