brunohertz

de Vergeten Koningin Passie voor Elzaswijn

snuiven, slurpen en spugen

verslagen van onze proefbezoekjes

 

Bruno Hertz - Eguisheim

laatste bezoek: zomer 2013

 

De familielijn gaat terug tot halverwege de achttiende eeuw. Rond 1900 richt de familie zich uitsluitend op wijn. Vanaf 1947 voert Pierre moderniseringen in wijngaard en wijnkelder door. In 1979 neemt Bruno, gediplomeerd oenoloog, de leiding over. In datzelfde jaar maakt hij meteen zijn grootste klapper: hij koopt 1 ha. van de Rangen-wijngaarden in een tijd dat vrijwel niemand daar interesse in heeft. Nu behoort hij tot een select groepje wijnboeren dat de Grand Cru Rangen (de ‘Montrachet van de Elzas’) tot zijn bezittingen kan rekenen. Qua omvang van de wijngaarden mag je Bruno Hertz overigens tot de kleinere wijnboeren rekenen, alles bij elkaar zo’n 8 ha. Hij werkt biologisch maar heeft geen behoefte aan officiële certificering. Dat kost alleen maar geld, zo meent hij, en het verandert niets aan zijn werkwijze.

 

Het zijn die Rangen-wijnen die ons naar z’n proeflokaal op een ietwat achteraf pleintje voeren. We proeven uiteraard ook wat van zijn andere wijnen, onder andere een uitstekende Pinot blanc, maar dat is meer als aanloopje naar de collectie van de Grand Cru Rangen. We proeven de Rieslings van de laatste vier jaar, van 2007 tot en met 2010. De laatste twee jaargangen zijn nog niet in de verkoop; die moeten eerst nog rijpen op vat of fles. Die van 2007 bevestigt in ieder geval naam en faam van deze Grand Cru: droog en strak, fris en mineraal en sprekend citrusfruit. Dat 2007 een mooi jaar moet zijn geweest, vinden we terug in zowel de Gewurztraminer GC Rangen 2007 als in de Pinot gris GC Rangen 2007. Zeker laatstgenoemde is uitmuntend: in kleur, geur en smaak een duidelijk vendanges tardives-karakter, dat echter geheel in balans is met frisheid en een lichte oxidatie. Bruno Hertz is bij uitstek een wijnboer waar je je bewaarwijnen aanschaft, ook al zal het grote moeite kosten de flessen te laten liggen.

 

Overigens maakt Hertz ook buiten de Rangen excellente wijnen. De Gewurztraminer 2006 vendanges tardives kan linea recta in de"' hall of fame' worden opgenomen. Onze proefnotitie: prachtig, prachtig; is het een rode druif, is het gewurztraminer? ja, 't is gewurz, want lychees. Prachtige zuren, mooi in balans, citrus, lychees, limoen, ananas, rode grapefruit. Geweldig !!!

 

 

 

 

terug naar EGUISHEIM

 

terug naar PROEF

 

Bruno Hertz

9, place de l' Eglise

Eguisheim

 

 

www.lesvinshertz.com

binnenplaats

kelder

COPYRIGHT © 2012 | ALL RIGHTS RESERVED

PRIVACY STATEMENT | TERMS & CONDITIONS