brucker

de Vergeten Koningin Passie voor Elzaswijn

snuiven, slurpen en spugen

verslagen van onze proefbezoekjes

 

Brucker - Wuenheim

laatste bezoek: zomer 2014

 

Ze zitten vrijwel recht tegenover de Cave du Vieil Armand. Een jong wijnhuis is het. Vader Germain kocht z’n eerste wijngaardpercelen in 1956, vooral als hobby en vrijetijdsbesteding, want hij heeft een drukke baan in de textielindustrie. De eerste jaren verkoopt hij z’n druiven nog aan de handel, maar vanaf 1964 maakt hij zijn eigen wijnen. In 1998 draagt hij de zaak over aan zijn zoon Thomy. Hij zelf legt zich vanaf dat moment meer toe op het maken van eau-de-vie’s.

 

De familie exploiteert nu 15 ha. Daarin zit 2½ ha. op de Grand Cru Ollwiller en sinds 1998 hebben ze ook percelen op de Grand Cru Rangen. Van die laatste kochten we – op aanraden van de eigenaresse - in wijnwinkel Metz in Thann nog een fles Riesling GC Rangen 2009 vendanges tardives. Die is nog niet open gemaakt, dus kon ik niet zeggen of en hoe goed die is, maar de Foire aux Vins in Guebwiller (mei 2013) bracht uitkomst. Daar konden we ‘m drinken. Fantastisch.

 

Dus ligt een goed proefbezoek voor de hand. Als we binnenstappen is het even of we een Amsterdams bruin café binnenwandelen. Het is druk aan de stamtafel, waar de karafjes en de glazen in hoog tempo worden geleegd. Aan de bar staan de flessen open en we mogen onszelf bedienen. Zo informeel maakten we het nog niet mee. Deze gezellige wijnboer houdt de prijs van z’n wijnen (behalve dan die van de Grand Cru Rangen) onder een tientje. Zelfs die van de Grand Cru Ollwiller kosten slechts € 8,--. Daarvan drinken we twee prachtige Muscat, een 2010 en een 2009. Bij zijn wijnen van andere gaarden maakt hij het onderscheid in ‘Tradition’ (van de vlakte) en ‘Réserve’ (van de heuvels). Niet al z’n wijnen kan ik indrukwekkend noemen, maar sfeer en prijs tellen uiteindelijk ook in m’n beoordeling mee. Zeker is in ieder geval dat je hier voor een Grand Cru Rangen minder dan de helft betaalt dan elders. En dat is niet omdat ze slechter zijn.

 

 

 

terug naar PROEF

 

Brucker

2, route de Cernay

Wuenheim

 

 

 

 

COPYRIGHT © 2012 | ALL RIGHTS RESERVED

PRIVACY STATEMENT | TERMS & CONDITIONS