ruhlmann

de Vergeten Koningin Passie voor Elzaswijn

snuiven, slurpen en spugen

verslagen van onze proefbezoekjes

Ruhlmann - Dambach

laatste bezoek: zomer 2012

 

De oorsprong van deze wijnfamilie ligt in 1688, als de Hongaarse voorouders zich in Dambach vestigen. In de jaren zestig bouwt Jean-Charles Ruhlmann het gemengd agrarisch bedrijf, waar wijn slechts een onderdeel van is, om tot een geheel op de wijnbouw gericht bedrijf. Na zijn overlijden in 1993 besluit een bijzondere coalitie, bestaande uit een bankier, een apotheker, een hotelier en ja ook nog een wijnmaker, het bedrijf voort te zetten, onder toeziend oog van ‘mamam’. Ze breiden de oorspronkelijke 7 ha. rap uit naar 30 ha., met daarin ook de Grand Cru’s Frankstein en Muenchberg. Daarnaast verwerken ze ook nog de opbrengsten van 15 ha. van druivenleveranciers.

 

Als we in de zomer van 2011 onze riante gîte in Scherwiller betreden staat er een fles Pinot gris 2010 Tête de Cuvée als welkom klaar. Een uitstekende wijn constateren we onmiddellijk, van Ruhlmann uit Dambach. De eigenaar van ons huisje is tevens een van de eigenaren van dat wijnbedrijf en hij nodigt ons hartelijk uit voor een bezoek. En omdat die Pinot gris naar meer smaakt, hoeft hij niet aan te dringen.

 

In enkele etappes proeven we een redelijk groot deel van de uitgebreide collectie. Ruhlmann is een grote wijnboer met een jaarlijkse productie van rond de 1 miljoen flessen. Ze hebben gekozen voor een opmerkelijke marketing (met blauw als hoofdkleur) om de jongeren aan de wijn te krijgen. Van de Foire-aux-Vins in Colmar herinneren we ons hun stand die vooral de indruk van een lounge-ruimte wekte. Met hun slogan ‘créateurs de vins’ zoeken ze naar vernieuwing. Die hebben ze overigens naast het blauw als hoofdkleur qua presentatie al gevonden in hun keuze voor flessen van gewoon doorzichtig glas. En, zo vertellen ze ons, dat ging niet zonder slag of stoot in de toch wat traditionele Elzasser wijngemeenschap.

 

Zitten er dan achter die uiterlijke vernieuwingen ook nog mooie wijnen verborgen. Wel zeker. De al genoemde Pinot gris 2010 Tête de Cuvée (6,50) is een toppertje met grote gastronomische kwaliteiten, die overigens ook uitstekend te drinken valt op een zonnige namiddag. Zeer bijzonder is de Etoile de Rose Pinot noir ‘blanc de noirs’ 2010 (7,00), bescheiden in de geuren maar in de smaak fris met rood fruit, perzik en rabarber. Uitstekend is ook de Gewurztraminer 2010 vieilles vignes (6,70), een karakteristieke Gewurztraminer, iets kruidig en tegen droog aan.

 

 

terug naar PROEF

 

terug naar INTRO

 

 

 

Ruhlmann

34, rue du Maréchal Foch

Dambach

 

www.ruhlmann-schutz.fr

 

COPYRIGHT © 2012 | ALL RIGHTS RESERVED

PRIVACY STATEMENT | TERMS & CONDITIONS