reyser

de Vergeten Koningin Passie voor Elzaswijn

snuiven, slurpen en spugen

verslagen van onze proefbezoekjes

Hubert Reyser - Nordheim

laatste bezoek: zomer 2013

 

In het noordelijk deel van de Elzas zijn de Grand Cru wijngaarden minder dik gezaaid dan in het middengedeelte. Veel boeren missen dus de prestigieuze aantrekkingskracht van zo’n wijngaard. Maar dat wil uiteraard niet zeggen, dat er geen goede tot uitmuntende wijnen worden gemaakt. Een van die uitzonderlijke wijnboeren is Hubert Reyser. De wijnen die we bij hem proeven zetten we zonder twijfels aan onze gasten voor.

 

De Clevner Sonnenberg 2009 (5,25) is een Pinot blanc met een bescheiden neusje, maar een volle, bijna vette smaak met wit fruit, iets laurier en een klein bittertje. Z’n Gewurztraminer Zahlberg 2008 (6,70) behoort tot de kruidige variant van de Gewurztraminer, wat geroosterd brood in de geuren en aangenaam droog, met exotisch fruit, bloemetjes en een klein pepertje. Vergeet ook beslist z’n Riesling Stephensberg 2008 (6,30) en Riesling Sonnenberg 2006 (6,40) niet te proeven. De eerste wat zachter en frisser, de tweede met veel mineraliteit en veel fruitigheid. Pas in tweede instantie ontdekken we z'n Riesling Nadelpfad 2008 vieilles vignes (8,75), iets duurder, maar ook meer complexiteit met een floraal en kruidig karakter, maar ook zacht met perzik en peer, mineraliteit en een klein vetje.

 

En dat Hubert niet vies is van een experimentje bewijst zijn Sortilège 2009 Muscat effervescent (8,50), een prachtige en interessante mousserende wijn, waar een kwart Sylvaner voor veel frisheid zorgt. Voeg hieraan toe de vriendelijkheid en gastvrijheid en Hubert Reyser is een van de duidelijke aanraders.

 

Omdat vooral die Clevner 2009 bij onze vrienden zeer in de smaak viel, waren we ‘genoodzaakt’ snel weer een bezoekje af te leggen om er wat doosjes in te slaan. Maar als je er toch bent, kan je meteen nog wat proeven. De Pinot gris Zahlberg 2009 (6,70) is mooi zacht en fris, fruitig ook en met die typische rokerige aroma’s. Een mooie verrassing is de Rouge de Stephansberg en barriques 2003 (8,75), 18 maanden op vat gerijpt en beslist een van de betere Pinot noirs die we in de Elzas proefden. Rijk aan rood fruit, vooral kersen, intens in z’n smaak en een zachte ronde tannine. Kopen !

 

In de zomer van 2013 maken we er weer eens een echt proefbezoek van. En alles dat we proeven is van een uitstekende kwaliteit en ook nog steeds zeer vriendelijk geprijsd. De Clevner 2011 voegt zich - alhoewel iets minder droog - moeiteloos in de topcategorie van de Elzasser Pinot blancs. De Muscat 2012 is voortreffelijk. Na de karakteristieke neus volgt een frisse, dorstlessende wijn die toch ook een mooie complexiteit heeft, zodat hij niet gaat vervelen bij het doordrinken.

 

 

terug naar PROEF

 

terug naar INTRO

 

 

 

bij een van onze bezoekjes stond de mobiele bottelingsinstallatie buiten.

 

Hubert Reyser

26, rue de la Chapelle

Nordheim

 

 

laatste bezoek: zomer 2013

COPYRIGHT © 2012 | ALL RIGHTS RESERVED

PRIVACY STATEMENT | TERMS & CONDITIONS