catherine riss

de Vergeten Koningin Passie voor Elzaswijn

snuiven, slurpen en spugen

verslagen van onze proefbezoekjes

 

Catherine Riss - Bernardvillé

laatste bezoek: augustus 2015

 

 

Soms heb je het gevoel dat je een groot geheim hebt ontdekt. En dat je dat geheim liever niet wilt verklappen. Dat is het geval met het wel heel jonge wijnhuis van Catherine Riss. Zij heeft in 2012 haar eerste druivenoogsten binnengehaald en in 2013 haar eerste eigen flessen wijn gepresenteerd. Ze komt niet uit een wijntraditie, haar ouders hebben een restaurant, maar ze heeft het wijnvirus toch opgelopen. Na haar oenologen-studie in Beaune doet ze eerst werkervaring op bij Jean-Louis Trapet (Riquewihr) en later bij Chapoutier in de Rhônevallei.

 

Ze is na de verwerving van haar eerste 1,3 ha. wijngaarden – verdeeld over vele kleine percelen – met name in Reichsfeld, nog maar aan het begin van haar weg naar een zelfstandig bestaan. Marc Kreydenweiss en André Rieffel hebben haar al met goede raad en daad bijgestaan en bij gebrek aan een eigen cave heeft ze gebruik kunnen maken van kelderruimte bij Rieffel. Catherine werkt biodynamisch. In januari 2015 heeft ze ruimte kunnen huren in Bernardvillé, meer een schuur dan een kelder, dus dat is hard werken om de temperaturen onder controle te houden.

 

We maken kennis met Catherine tijdens een bezoek aan Rieffel in Mittelbergheim en maken meteen een afspraak voor een bezoek in Bernardvillé, “tegenover het stadhuis, rechts van het gele huis”. Die zaterdag kunnen we kennis maken met de wijnen van Catherine. Ze heeft drie wijnen in de verkoop en een zeer beperkte voorraad (van de nu ruim 2 ha.) Dus als we aan het einde van het zeer aangename en leuke bezoek wat willen bestellen, vertelt Catherine ons dat we van de Riesling 2014 zes flessen kunnen kopen, van de Pinot noir Empreinte 2014 drie flessen en eveneens maar drie flessen van de assemblagewijn, de Dessous de Table 2014. Méér kan ze gewoon niet missen op dit moment. Nou, dan doen we dat maar. We zullen hier vaker moeten komen!

 

 

 

 

terug naar PROEF

 

Catherine Riss

Bernardvillé

(tegenover stadhuis)

 

 

 

 

 

 

COPYRIGHT © 2012 | ALL RIGHTS RESERVED

PRIVACY STATEMENT | TERMS & CONDITIONS