anstotz

de Vergeten Koningin Passie voor Elzaswijn

snuiven, slurpen en spugen

verslagen van onze proefbezoekjes

Anstotz & fils - Balbronn

laatste bezoek: zomer 2013

 

Maison Anstotz

51, rue Balbach

Balbronn

 

www.domaine-anstotz.fr

 

In een dorpje van niks word je beloond met een excellente wijnboer, Maison Anstotz. Sinds 1950 hebben ze het bottelen zelf ter hand genomen. Ze vallen elk jaar wel ergens in de prijzen, zoals in 2008 in het Riesling-du-Monde-concours, waar ze een trophée d’ Excellence verwerven. In 1982, hij was toen 16 jaar oud, neemt Nicolas de zaak over van zijn ouders. De familie (zoon Marc werkt ook volop mee) exploiteert 15 ha. in Balbronn en Bergbieten, verdeeld over 50 percelen. Een kwart van hun productie bestaat uit Crémant. Het domein zit in de overgang naar biologisch werken.

 

Anstotz biedt in een ambiance van warme gastvrijheid voortreffelijke wijnen voor aantrekkelijke prijzen. Twaalf wijnen proeven we bij ons eerste bezoek in oktober 2009. Wij zijn zeer gecharmeerd van de Muscat Glintzberg 2008 (6,00), een mix van Muscat Ottonel en Muscat d’ Alsace. Alhoewel je 'm na de typische muscat-neus wat bescheiden in z'n smaak kunt noemen geeft hij met fruit, rozijntjes en bloesem veel finesse. Uitstekend. De al genoemde prijswinnaar, de Riesling Glintzberg 2008 vieilles vignes (5,80) heeft een fruitige, ietwat grassige neus en een volle smaak, explosief fruitig (met name peer en ananas), mineraliteit en zowaar een pietsie bubbelig.

 

De Riesling Westergarten 2007 vendanges tardives (18,00) is exceptioneel goed, brede, rijke aroma's met zoet fruit en een hint van petrol worden gevolgd door rijke en complexe smaken, waar karamel, fruit, zuurtjes en sliertjes petrol om de voorrang strijden.

 

Bij latere bezoeken in 2012 en 2013 bevestigt Anstotz z'n kwaliteit. Een absolute klapper is de Sylvaner Re-n-essences 2011, op hout gerijpt. Dat je van een betrekkelijk neutrale druif als de Sylvaner zo'n volle, expressieve en verfijnde wijn kan maken, dat is overweldigend. Bij ons laatste bezoek mogen we mee de kelder in om al even te proeven van een nieuwe assemblage (van Pinot blanc, Pinot gris en Auxerrois) die nog op vaatjes ligt te rijpen. Het is niet makkelijk om in dit stadium al een wijn te kunnen beoordelen, maar wij vermoeden een enorme potentie. Dus zullen we binnen afzienbare termijn weer een bezoekje moeten plannen.

 

 

terug naar PROEF

 

terug naar INTRO

 

 

proeven uit het vat

COPYRIGHT © 2012 | ALL RIGHTS RESERVED

PRIVACY STATEMENT | TERMS & CONDITIONS