rollygassmann

de Vergeten Koningin Passie voor Elzaswijn

snuiven, slurpen en spugen

verslagen van onze proefbezoekjes

Rolly-Gassmann - Rorschwihr

laatste bezoek: zomer 2013

 

Het domein is ontstaan uit een samenvoeging van de bezittingen van twee families. De ene, Gassmann, kent een geschiedenis die teruggaat tot 1611, in Rodern; de andere, Rolly, heeft een iets jongere geschiedenis, van 1676, in Rorschwihr. Pierre Gassmann voegt zich in 1997 bij zijn ouders, Marie-Thérèse en Louis in de leiding van het bedrijf. Ze bewerken 48 ha., maken er 40 verschillende wijnen van, waarvan zo’n 90% witte wijn. Rolly-Gassmann staat vooral bekend door zijn voorkeur voor de langjarige rijping van de wijnen. Dat ondervinden wij ook, als we op bezoek gaan, nadat we tijdens de Foire aux Vins in Ribeauvillé onder de indruk zijn geraakt van enkele van zijn wijnen.

 

We proeven er bij ons eerste bezoek in 2011 dertien. Hij hoort zeker niet bij de goedkoopste wijnboeren die we kennen; het merendeel zit boven de 10 euro. Maar de toppers die we voor onze neus krijgen, zijn hun geld beslist waard. De Riesling Rorschwihr “Yves” 2000 vendanges tardives (23,00) paart in de neus al mineraliteit aan honing, citrusvruchten en sliertjes petrol; in de mond is hij verrassend droog, met honing, wit fruit en nog wat zuurtjes in de uitloop. De Pinot gris Brandhurst 2008 (14,00) is een mooi uitgebalanceerde, complexe wijn met wit fruit, iets mineraliteit en gekonfijte sinaasappel. Van z’n Gewurztraminers proeven we er vier; de Gewurztraminer Kappelweg 2001 (18,00) is nog wat gesloten in de neus, alhoewel we de karakteristieke geuren wel ontwaren; in de mond nog verrassend bitterkoekjes en een heel klein prikkeltje. De Gewurztraminer Rorschwihr 2000 (14,00), tenslotte, toont exotisch en citrusfruit en daarnaast de zachte romigheid van vruchtencake en honing.

 

Rolly-Gassmann staat, ook onder collega-wijnboeren, bekend om zijn weelderige, krachtige wijnen, die veelal in de wat zoetere sferen zitten. Geen wijnen voor dagelijks gebruik; meer voor bijzondere gelegenheden. En daar horen dan zeker de Muscat Moenchreben 1997 VT en de Muscat Moenchreben 2003 SGN bij, ook al zijn die heftig aan de prijs. Als je die prijs even buiten beschouwing laat heb je echter een fenomenale wijn in je glas.

 

 

terug naar PROEF

 

terug naar INTRO

 

 

 

 

Rolly-Gassmann

2, rue de l' Eglise

Rorschwihr

 

gezellig druk bij ons laatste bezoek in de zomer van 2013

COPYRIGHT © 2012 | ALL RIGHTS RESERVED

PRIVACY STATEMENT | TERMS & CONDITIONS