Gewurztraminer

de Vergeten Koningin Passie voor Elzaswijn

Gewurztraminer

Vaak wordt aangenomen dat de Traminer afkomstig is uit het dorp Tramin of Termeno in de Alto Adige. Hij wordt daar in het jaar 1000 vermeld en wordt tot de 16e eeuw aangeplant, waarna de wijnbouwers kennelijk de voorkeur geven aan andere druiven met een grotere opbrengst. Vermoedelijk vindt de druif zijn weg via de Pfalz naar de Elzas, alwaar hij sinds de Middeleeuwen wordt geteeld. De toevoeging ‘gewurz’ krijgt hij in de Elzas pas in 1870. Galet noemt twee varianten, de Savignin rose non musqué (ook wel: Heiligensteiner Klevner) en de musqué-vorm, de Gewurztraminer. De beide druivensoorten zijn, zoals gezegd, vrijwel identiek, met dit verschil dat de Savignin rose voor de véraison een transparante schil heeft, terwijl de Gewurztraminer ondoorzichtig is. De namen Traminer en Gewurztraminer werden door elkaar gebruikt. Vanaf 1973 wordt in de Elzas de naam Traminer niet meer gebruikt, behalve dan in de streek rond Heiligenstein, waar van de Savignin rose de Klevener de Heiligenstein wordt gemaakt.

 

De Gewurztraminer is nogal veeleisend als het om de bodem gaat. Hij geeft – gevoelig als hij is voor het microklimaat - de voorkeur aan de best gelegen gaarden, op kalkhoudende mergel, graniet of klei-zandbodems. Hij kent een vroege rijping, de druiven nemen dan een rode kleur aan. De kleur van de wijn is intens geel met lichtgouden tinten. De meest typerende geuren van de Gewurztraminer zijn die van exotisch fruit, vooral lychees, en die van rozeblaadjes. Maar de Gewurztraminer biedt vooral veel rijke complexiteit, je ruikt en proeft ook mango, passievrucht en specerijen. Bij het ouderen komen daar rijp fruit en honing bij. En de late oogsten leveren een explosie aan geuren en smaken op, zeer rijk en likeurachtig.

 

Wijnboeren slagen er soms ook in één van de kenmerken te laten overheersen; zo is de Gewurztraminer 2009 van Wolff-Dresch (Blienschwiller) heel kruidig, terwijl zijn Gewurztraminer 2008 Grand Cru Winzenberg juist sterk in het exotisch fruit zit.

 

Er rijzen bij de Gewurztraminer twee vragen: is het dezelfde druif als de Savignin rose (of een mutatie) en wanneer spreekt men niet van Gewurztraminer maar van Traminer, aangezien beide namen wereldwijd gebruikt worden. Volgens Galet is Traminer dezelfde druif als de Savignin rose. Maar het Office International de la Vigne et du Vin stelt dat het ondanks de grote gelijkenis toch om twee soorten gaat. Uiterlijk zijn ze vrijwel identiek, maar de smaak verschilt.

 

terug naar WIJNEN

 

18% van productie

1.900 ha.

 

 

COPYRIGHT © 2012 | ALL RIGHTS RESERVED

PRIVACY STATEMENT | TERMS & CONDITIONS