GC Hengst

de Vergeten Koningin Passie voor Elzaswijn

Grand Cru Hengst (Wintzenheim)

Ligt op een tamelijk steile helling, gericht op het oosten en zuidoosten, op een hoogte van 270 tot 360 m. Aan de dorpsnaam Wintzenheim (Wintzer betekent wijnboer) kan je al zien dat dit gebied altijd al met wijnbouw verbonden is geweest. In de 9e eeuw wordt in een gift van de abdij van Murbach de naam van de wijngaard voor de eerste keer vermeld. Gedurende de rest van de Middeleeuwen duiken de namen van vele religieuze instituten op als eigenaar, het klooster Unterlinden in Colmar, de abdij van Munster, de bisschop van Bazel enz. Maar ook de wereldlijke macht liet zich niet onbetuigd. Zo heeft de roemruchte Lazarus van Schwendi hier wijngaarden in bezit gehad.

 

Na de Franse Revolutie veranderen de wijngaarden van eigenaar. Voor een lange tijd zijn het nu vooraanstaande burgers van Colmar die er bezittingen hebben. Ook de latere industrie-baronnen stellen een eigen wijngaard wel op prijs. De wijngaarden werden verpacht aan lokale wijnboeren. Dat leidt er uiteindelijk toe dat vandaag de dag zeker dertig wijnboeren de Hengst bewerken.

 

Op de mergel-kalksteenbodem staat met name Gewurztraminer en Pinot gris aangeplant. De wijnen van de Hengst (Grand Cru erkenning in 1983) staan erom bekend dat ze op jonge leeftijd zeer onstuimig en vurig zijn (zou het met de naam te maken kunnen hebben) en dat ze extreem lang kunnen worden opgelegd, tot 20 jaar en meer.

 

terug naar GRAND CRU

 

COPYRIGHT © 2012 | ALL RIGHTS RESERVED

PRIVACY STATEMENT | TERMS & CONDITIONS