bechtold

de Vergeten Koningin Passie voor Elzaswijn

snuiven, slurpen en spugen

verslagen van onze proefbezoekjes

Domaine Bechtold – Kirchheim

 

Laatste bezoek: augustus 2016

 

Domaine Bechtold

5, rue Jean Gruninger

Kirchheim

 

www.bechtold.alsace

 

 

 

 

 

Jean-Marie is de vierde generatie van dit betrekkelijk jonge wijnhuis in de regio van de Couronne d’Or. We bezoeken het domaine Bechtold op de splinternieuwe locatie in Kirchheim, waar het bezoek voor proeven en kopen wordt ontvangen in een nieuw opgebouwde oude boerderij. Dat blijkt een intensieve hobby te zijn: Jean-Marie koopt oude panden die op de sloopnominatie staan, breekt die steen voor steen af en bouwt die vervolgens ergens anders weer op. Het ziet er zeer indrukwekkend uit, tot in de puntjes afgewerkt. Je vraagt je af hoe hij dan ook nog tijd heeft om de wijngaarden te onderhouden en wijnen te maken. Maar dat gaat hem, zo gaat blijken, zeer goed af.

 

De basis van de wijnfamilie ligt in het nabijgelegen Dahlenheim, waar nu nog steeds de technische installaties en de vaten zijn. Zijn vader start met het zelf bottelen van de wijn en de directe verkoop. Sinds 1980 werkt Jean-Marie mee en vanaf 1995 neemt hij de teugels in handen. De wijngaarden omvatten zo’n 12 hectare, met percelen op de Obere Hund, de Sussenberg en de Grand Cru Engelberg. Recentelijk heeft hij gronden gekocht op de Grand Cru Steinklotz, bij Marlenheim, waar hij Pinot noir gaat verbouwen. In 2008 begon het huis met de overgang naar biologisch en biodynamisch boeren.

 

Wat in ieder geval zeer opmerkelijk is bij ons bezoek, is, dat Jean-Marie er op staat om in het Engels met ons te converseren. Dat maak je, ondanks de toegenomen internationalisering, nog steeds niet vaak mee in de Elzas. Maar ook in een andere taal zijn de wijnen van Bechtold zeer de moeite waard. Als vanzelfsprekend, we zijn in een klein nogal onbekend wijndorp, zijn de prijzen aangenaam.

 

Jean-Marie legt ons met veel geestdrift uit dat voor hem het wijnmaken vergelijkbaar is met het opvoeden van een kind, veel geduld en compassie. Ze proberen de wijn zoveel mogelijk zijn eigen gang te laten gaan en zo een eigen karakter te ontwikkelen binnen de in deze streek overheersende stijl van droge, frisse wijnen. Uitschieters op de kleine, overzichtelijke wijnkaart zijn de Riesling en de Gewurztraminer van de GC Engelberg. Die paren beide de frisheid aan een fluwelen complexiteit. Klasse!

 

 

COPYRIGHT © 2012 | ALL RIGHTS RESERVED

PRIVACY STATEMENT | TERMS & CONDITIONS