maurer

de Vergeten Koningin Passie voor Elzaswijn

snuiven, slurpen en spugen

verslagen van onze proefbezoekjes

Albert Maurer - Eichhoffen

 

Laatste bezoek: augustus 2016

 

Albert Maurer

11, rue du Vignoble

Eichhoffen

 

www.vins-maurer.fr

 

 

 

 

 

In 2016 was de Millesimes d’Alsace de entree naar verschillende voor ons nieuwe wijnboeren. Het huis Albert Maurer was er daar een van, en zeker niet de minste. Philippe is onze gids als we ons uitstapje naar de Grand Cru’s van Andlau maken. Heel vrolijk en ontspannen en met fraaie verhalen over de wijngaarden en het wijn maken. We waren dus nieuwsgierig en melden ons in de loop van de ochtend bij de cave. Eichhoffen ligt naast Andlau en mag zich verheugen op de aanwezigheid van de Grand Cru Moenchberg binnen de dorpsgrenzen. Philippe’s vader, Albert (de naamgever van het domein) was voorzitter van de vereniging van wijnboeren in dit kleine dorp en werkte samen met Remy Gresser in de voorbereidingen van de Grand Cru erkenning van de Moenchberg. Van die tijd dateren de nauwe en hartelijke banden. Overigens zijn Philippe, samen met vrouw Peggy, nu de enige zelfstandige wijnboeren in Eichhoffen.

 

Hun ouders, Albert en Denise Maurer nemen de ouderlijke wijngaarden, die toen slechts 1 ha. omvatten, in 1963 over. Zij breiden hun bezittingen uit tot 16 ha., verdeeld over 40 percelen in 4 gemeenten. In 2000 starten ze met de overgang naar biologisch werken, die in 2011 resulteert in hun eerste bio-gecertificeerde productie. In 2003 nemen Philippe en Peggy de leiding over.

 

Op de Zwicker en de Rosé na proeven we alle wijnen. En dat zijn er dan twintig. We voeren al jaren een campagne om de Crémant de erkenning te geven die die absoluut verdient. Er zijn er genoeg die kunnen wedijveren met de betere Champagnes en daar behoef je de grenzen van een faillissement niet voor op te zoeken. Hun Crémant brut van Pinot blanc, Pinot noir en Riesling heeft slechts 2 gr/l aan restsuikers. Fris, fijne bubbels, lekker toastig en hinten van perzik. Helemaal goed, en dat voor een kleine 8 euro.

 

Ze maken veel fraaie wijnen tegen zeer redelijke prijzen, bijna te goedkoop soms. De Pinot noir barrique vraagt om enkele jaren geduld, maar is nu al mestig, mineraal, iets leer en wild en balancerende frisheid in kersen. En om je voorraad late oogstwijnen op peil te houden, dan moet je hier regelmatig langs. Indrukwekkend is vooral de Gewurztraminer Selection Grains nobles.

 

 

 

COPYRIGHT © 2012 | ALL RIGHTS RESERVED

PRIVACY STATEMENT | TERMS & CONDITIONS