hartendieven

de Vergeten Koningin Passie voor Elzaswijn

onze hartendieven

wijnen die een brede grijns veroorzaken

Uiteraard, er zijn veel goede, mooie, interessante en beslist lekkere wijnen in de Elzas. En ook al proeven we niet zo veel als Harold Hamersma, er zijn er bij die bijna 2500 die neus en mond passeerden toch wel een aantal, waarvan we diep onder de indruk raakten. Die geven wij in ons proefboek enkele uitroeptekens en in de topcategorie komen de wijnen die we met een 'smiley' sieren. Zoals de Guide Hachette z'n 'Coup de Coeur' hanteert voor de goede, verrassende wijnen, zo hebben wij in de loop der tijden ook onze groep van HARTENDIEVEN verzameld.

 

En die willen we graag met jullie delen in de wetenschap dat je over smaak kan en wellicht zelfs moet discussieren.

 

Onze ervaring is dat heel veel wijnboeren wel tenminste één wijn hebben die er uitspringt in kwaliteit of in bijzonderheid. Wat bij ons ook meetelt is de prijs-kwaliteitverhouding. Wij zijn in ieder geval regelmatig aangenaam verrast door een goedkope wijn met een dure smaak. 'k Geef graag toe dat mijn oordeel soms beïnvloed wordt door een goede sfeer en een zeer hartelijke wijnboer(in), maar een fijne sfeer maakt beroerde wijnen niet drinkbaar, zo veel weet ik er nu toch wel van af.

 

Er zijn enkele wijnboeren waarvan eigenlijk àlle wijnen aan de hoogst denkbare eisen voldoen. Dat zijn met name Hugel in Riquewihr en domaine Weinbach in Kientzheim. Niet voor niets vergaarden zij wereldfaam. Toch heb ik ook bij hen een selectie gemaakt. Anders zou je wellicht de idee krijgen dat je alleen maar deze domeinen behoeft te bezoeken.

 

Probleem kan zijn dat je - geïnspireerd door deze hartendieven - spoorslags de betreffende wijnboer bezoekt en dan ontdekt dat die wijn er helemaal niet meer is. Dat spijt mij dan tot op zekere hoogte, want ik ben er van overtuigd dat een andere jaargang of een andere wijn jouw goedkeuring moet kunnen wegdragen.

 

 

 

COPYRIGHT © 2012 | ALL RIGHTS RESERVED

PRIVACY STATEMENT | TERMS & CONDITIONS