dirler

de Vergeten Koningin Passie voor Elzaswijn

snuiven, slurpen en spugen

verslagen van onze proefbezoekjes

Dirler-Cadé - Bergholtz

laatste bezoek: voorjaar 2010

 

Dirler-Cadé is een grote wijnboer, die in Nederland wordt geïmporteerd door Okhuysen. Normaal gesproken hebben zulke grote wijnboeren niet mijn voorkeur, maar iemand heeft ons nadrukkelijk bezworen dat de Gewurztraminers hier van goddelijke klasse zijn, dus dan ga je toch.

 

In 1998 trouwt Jean Dirler met Ludivine Hell-Cadé. Hij brengt 9 ha. wijngaarden in en Ludivine verkrijgt via erfenis later ook 9 ha. En zo ontstaat het domein Dirler-Cadé. In hetzelfde jaar 1998 start men de overgang naar de biodynamische wijnbouw en een jaar later is de overgang van alle toenmalige 9 ha. gerealiseerd. Daarna is door de al genoemde erfenis het areaal uitgebreid tot 18 ha, dat sinds 2007 volledig volgens de biodynamische beginselen wordt bewerkt en gecertificeerd is met AB en BIODYVIN. Ludivine, Jean, Marthe en Jean-Pierre voeren het bewind over het familiebedrijf.

 

Ons bezoek aan Dirler is onze eerste ervaring met wat ik maar het massa-proeven noem, zo ongeveer de gehele collectie krijgen we voorgeschoteld, en het is dat ik bij de Pinot gris ietwat paniekerig roep dat ik straks de Gewurztraminers niet meer kan proeven, anders hadden we nog méér dan 26 wijnen te proeven gekregen. We doen er ruim twee uur over, het is gezellig en indrukwekkend en we zijn er van overtuigd dat we zo iets bijzonders niet gauw meer zullen meemaken.

 

Er zijn overigens met dit afwerken van het gehele gamma wel twee problemen. Het eerste is uiteraard dat je onderscheidingsvermogen wel iets te wensen begint over te laten na een glas of 10-15; het tweede is dat het ons heel zwaar valt om dan na afloop onze bestellingen in de hand te houden. Je voelt je toch wat benepen, als je maar 2 of 3 flesjes mee zou willen nemen. Het worden er dus meer.

En zeer opmerkelijk: we proeven in Riedel-glazen, het chianti-model.

 

En die Gewurztraminers ? Ja, die zijn goddelijk. Maar er gingen dus 3 Pinot blancs, 1 Sylvaner, 3 Muscats, 9 Rieslings en 3 Pinot gris aan vooraf. Teveel om ze allemaal te benoemen. De Sylvaner 2007 vieilles vignes (7,90) was opmerkelijk; volle, aardse en bloemige neus, droog en een geconcentreerde smaak met veel wit fruit. De Riesling cuvée grès 2006 (7,60) toont aroma's van wit fruit met sliertjes petrol; in de mond zuurtjes, gras, hooi, perzik en de terugkeer van een zweem van petrol. Een mooie wijn, ook al is het dan een gedeklasseerde Grand Cru Kitterlé .

 

We ronden af met 7 Gewurztraminers. Vergeef mij, aan het einde bestaan mijn proefnotities vooral uit uitroeptekend en hosanna. De Gewurztraminer Grand Cru Kessler 2005 (20,00) zit bepaald hoog in 't alcohol: 16%. Een klassieke Gewurztraminer met tropisch fruit, roosjes, rijk, rond en breed. De afsluiting bestond uit de Gewurztraminer Grand Cru Spiegel 2007 sélection de grains nobles (43,00), een absolute jubelwijn.

 

 

terug naar PROEF

 

terug naar INTRO

 

 

 

Dirler-Cadé

13, rue d' Issenheim

Bergholtz

 

www.dirler-cade.com

 

 

COPYRIGHT © 2012 | ALL RIGHTS RESERVED

PRIVACY STATEMENT | TERMS & CONDITIONS