binner

de Vergeten Koningin Passie voor Elzaswijn

snuiven, slurpen en spugen

verslagen van onze proefbezoekjes

Audrey & Christian BINNER – Ammerschwihr

 

Laatste bezoek: augustus 2016

 

Domaine Binner

2, rue des Romains

Ammerschwihr

 

www.alsace-binner.com

 

 

 

 

 

De familie Binner is al vanaf 1770 actief in de wijnbouw in Ammerschwihr. Grootvader Eugène was voor de Tweede Wereldoorlog een van de weinige wijnboeren in Ammerschwihr die de wijn zelf bottelde en rechtstreeks aan de consumenten verkocht. Gebruikelijk was dat de wijn aan de lokale handelaar werd verkocht (Ammerschwihr heeft nooit een coöperatie gehad). De Tweede Wereldoorlog was verantwoordelijk voor een vrijwel totale verwoesting van Ammerschwihr. Eugène en diens zoon Joseph bouwden de wijngaarden en de productiefaciliteiten weer op. Inmiddels bewerkt de familie onder leiding van de jongste generatie, Audrey en Christian, bijna 11 hectare, verdeeld over 23 percelen. Daar behoren ook gaarden bij op de Grand Cru’s Keafferkopf, Schlossberg en Wineck-Schlossberg.

 

Ze werken biodynamisch en hebben die filosofie ook vertaald naar de nieuwbouw van de wijnkelder, een zeer fraai gebouw met veel hout en verfijnde rondingen. In lijn met de opvattingen van Rudolf Steiner zijn lokaal hout en steen gebruikt. Naar verluid is de locatie voorafgaand aan de bouw eerst onderzocht op positieve ‘vibraties’. Je begrijpt, een wijnboer waar we benieuwd naar waren.

 

Audrey ontvangt ons hartelijk en begeleidt ons door de uitgebreide wijnkaart. Die is overigens heel informatief, met vermelding van welke kurk is gebruikt, de restsuikers, de sulfiettoevoeging en het al dan niet filteren. Vrijwel alle wijnen maken ze zonder toevoeging van sulfiet. Ook vermijden ze het gebruik van niet-natuurlijke gisten, (vis)lijm, enzymen en suiker. Je mag de Binners dus zeker wel overtuigde biodynamici noemen. Je merkt het bij het proeven, de wijnen hebben een grote zuiverheid, gecombineerd met een iets oxidatieve neus.

 

Ik blijf het lastig vinden, deze zeer natuurlijke manier van wijn maken. De passie van de makers is hartverwarmend, de kwaliteit van de wijnen is bij het proeven van een exquise niveau, maar het bewaarpotentieel laat te wensen over. Dat zorgt soms voor een teleurstelling als je, eenmaal thuis, zo’n fraaie wijn openmaakt en merkt dat de oxidatie wel erg overheersend is geworden.

 

Overigens doet dat probleem zich niet voor bij de Vendanges Tardives en Sélections Grains Nobles; die overtuigen zeer. Overigens geven ze bij de Binners sowieso de voorkeur aan laat oogsten, wat de wijnen veel rijpheid geeft.

 

 

COPYRIGHT © 2012 | ALL RIGHTS RESERVED

PRIVACY STATEMENT | TERMS & CONDITIONS