schwach

de Vergeten Koningin Passie voor Elzaswijn

snuiven, slurpen en spugen

verslagen van onze proefbezoekjes

 

François Schwach - Hunawihr

laatste bezoek: najaar 2011

 

Onze eerste kennismaking met François Schwach is tijdens de wijnmarkt in Ribeauvillé. Van hun wijnen bevallen ons vooral de Gewurztraminer Grand Cru Kaefferkopf 2007 en de Pinot noir 2007 fût de chêne. Dat is voldoende aanleiding om ook eens wat uitgebreider te gaan proeven. De ontvangst is vriendelijk en hartelijk (zoals we dat gewend zijn in de Elzas) en ze gebruiken serieuze glazen om de wijnen te proeven. Met uitzondering van de Grand Cru’s en de late-oogst-wijnen zitten de wijnen in de prijs onder een tientje.

 

François is de grondlegger van het domein. Vanaf de jaren vijftig koopt hij ijverig stukjes wijngaard en vormt dat tot één domein. In 1960 heeft hij zijn eerste verkoop van flessen onder eigen naam. In 1975 nemen Philippe en Nathalie het over; vanaf 2003 voegt zich zoon Sébastien, als derde generatie, bij de bedrijfsvoering. Ze bewerken 18 ha., verdeeld over 6 gemeenten. Daar horen ook de Grand Cru Kaefferkopf, Rosacker, Osterberg en Schoenenbourg bij. De nadruk ligt op particuliere verkoop, zo’n 85%.

 

We concentreren ons bij ons proefbezoek met name op de Rieslings, die vrijwel allemaal prettig fris zijn met een gematigde mineraliteit. De Riesling Muehlforst 2009, met complexe geuren van nootjes, boerderij, toast en mineraliteit en een rijke smaak van paddestoelen, rijp exotisch fruit, mineraliteit en zelfs wat ‘sous-bois’, en de Riesling Grand Cru Rosacker 2008 met intense mineraliteit en rijp fruit in de neus en een zachte, ronde smaak van exotisch fruit, griotten, zuurtjes en pepertjes, springen eruit. Maar de Pinot gris 2009 is met een sterk karamel-karakter in een mix met exotisch fruit ook zeer bijzonder.

 

 

 

 

terug naar PROEF

 

François Schwach

28, route de Ribeauvillé

Hunawihr

 

 

www.schwach.com

 

 

COPYRIGHT © 2012 | ALL RIGHTS RESERVED

PRIVACY STATEMENT | TERMS & CONDITIONS