seppi

de Vergeten Koningin Passie voor Elzaswijn

snuiven, slurpen en spugen

verslagen van onze proefbezoekjes

Seppi Landmann - Soultzmatt

laatste bezoek: januari 2011

 

Seppi Landmann is lid geweest van een coöperatie In 1982 begint hij voor zichzelf, op 1 ha. Inmiddels is dat uitgegroeid tot zo’n 8½ ha. Waar we de naam van deze wijnboer hebben opgeduikeld, kan ik me niet meer herinneren (we raadplegen zoveel gidsjes en lijsten), maar – achteraf gezien –kan het zeker niet het gidsje van de goedkope wijnboeren zijn geweest.

 

Hoe dan ook, nietsvermoedend betreden we het heiligdom van Seppi Landmann, die er uitziet, zoals zijn naam ons al deed vermoeden, een ronde en vrolijke wijnboer. Seppi is de mening toegedaan, dat je bij je eerste bezoek aan hem, meteen ook alles moet proeven. Hij doet de eerste introductie en laat het verder over aan een assistent (afkomstig uit Georgië, zoals bekend de bakermat van de wijn), controleert tussendoor of het goed gaat en komt aan het einde om gezellig mee te kletsen en de aanbiedingen te doen voor het kopen.

 

De wijnlijst is een volstrekte chaos en we hebben de grootst mogelijke moeite om een beetje bij te houden wat we voorgeschoteld krijgen. Vaak kunnen we de betreffende wijn niet op de lijst vinden, dus hebben we geen flauw benul van de prijzen. Sommige zijn echter beslist aan de hoge kant, maar dat is geen enkel beletsel om die aan ons te laten proeven. Na zo’n vijf kwartier kunnen we constateren dat we 31 (!!) wijnen hebben geproefd.

 

En dan mogen we bestellen; Seppi kliedert wat aanbiedingen op een papiertje en toont zich daarin de ware artiest: hij maakt geweldige wijnen, maar z’n administratie is onnavolgbaar. Wij hebben de grootst mogelijke moeite te bedenken wat we dan willen kopen. Ik slaag er zelfs in een fles te kopen die we NIET hebben geproefd, een Riesling Vin de Glace. Thuis maar eens kijken wat het precies is. En waar we ons ook nog eens in moeten verdiepen, is het systeem van Seppi Landmann, dat je kan intekenen op komende oogsten. Een soort van investering in toekomstige kwaliteitswijnen….

 

Vin de Glace is een van de specialiteiten van Seppi Landmann. Sinds 1990 probeert hij elk jaar een ijswijn te maken en dat lukt eigenlijk maar in de helft van de gevallen. Er zijn maar weinig wijnboeren die zich aan dit ongewisse avontuur wagen, omdat je volledig afhankelijk bent van het klimaat. In 2012 oogst hij in samenwerking met Rieflé uit Paffenheim – na een zeer zachte winterperiode - pas op 3 februari een perceel Gewurztraminer bij Westhalten.

 

In oktober 2011 vormt Seppi Landmann een alliantie met Rieflé uit Pfaffenheim. Zijn 8½ ha. zijn ondergebracht in het beheer van Rieflé, maar zijn wijnen worden wel apart gevinifieerd en blijven wel onder eigen naam en eigen stijl op de markt. Inmiddels leidde de alliantie tot het voeren van de gezamenlijke naam: Domaine Rieflé-Landmann.

 

 

terug naar PROEF

 

terug naar INTRO

 

 

 

 

Seppi Landmann

20, rue de la Vallée

Soultzmatt

 

per 1 januari 2013:

5, rue des Prés

Westhalten

 

 

www.seppi-landmann.fr

 

 

COPYRIGHT © 2012 | ALL RIGHTS RESERVED

PRIVACY STATEMENT | TERMS & CONDITIONS