valentinzusslin

de Vergeten Koningin Passie voor Elzaswijn

snuiven, slurpen en spugen

verslagen van onze proefbezoekjes

 

Valentin Zusslin -Orschwihr

laatste bezoek: zomer 2013

 

In 1691 emigreert Jodocus Cisle uit Zwitserland en vestigt zich in Orschwihr. Hij is de stamvader van de dertien generaties, die zich overigens pas in 1973 volledig en uitsluitend op de wijnbouw gaan toeleggen. Het is in de tweede helft van de zeventiende eeuw overigens niet ongebruikelijk dat emigranten naar de Elzas kwamen; het was een bewuste herbevolkingspolitiek voor het door de Dertigjarige Oorlog zo geteisterde Elzas. Die politiek voorzag er ook in dat immigranten die een Elzasdochter huwden een stuk land cadeau kregen. De naam Cisle is in de loop der tijden verbasterd tot Zisslin en later tot Zusslin.

 

Sinds 2000 treden Marie en broer Jean-Paul in de voetsporen van vader Jean-Marie, die in 1997 de biodynamische beginselen omarmt. Op de 16 ha. gebruiken ze liever paarden dan tractors en ze planten extra struiken en heesters voor de gewenste biodiversiteit. De Clos Liebenberg, zo’n 3 ha., hebben ze ommuurd en daar laten ze ’s winters de schapen grazen. 25% van hun productie gaat in de export.

 

Een goed proefbezoek staat al een tijdje op ons programma. Nu komt het er van. We proeven dertien wijnen, onder andere van de Bollenberg, de Grand Cru Pfingstberg en van de voornoemde Clos Liebenberg. De Muscat Bollenberg 2007 is ronduit prachtig. Heel interessant en smakelijk is een kleine verticale proeverij van de Riesling Clos Liebenberg, van de jaren 2007, 2006 en 2008. Zeer opmerkelijke karakterverschillen met als gemeenschappelijk kenmerk dat ze zacht, toegankelijk en filmend zijn. Een wijnboer om te onthouden, ook al behoren ze niet tot de goedkoopste.

 

 

 

 

terug naar PROEF

 

Valentin Zusslin

57, Grand' rue

Orschwihr

 

 

www.zusslin.com

 

 

COPYRIGHT © 2012 | ALL RIGHTS RESERVED

PRIVACY STATEMENT | TERMS & CONDITIONS