GC Frankstein

de Vergeten Koningin Passie voor Elzaswijn

Grand Cru Frankstein (Dambach)

De Frankstein ligt in vier stukken verdeeld westelijk van Dieffenthal en Dambach-la-Ville, langs de D35. De hellingen zijn steil en variëren in hoogte van zo’n 200 tot 330 m. In de Middeleeuwen is de wijngaard al wijd en zijd bekend. Van 1291 dateert bewijs dat het klooster Saint-Agnès in Straatsburg hier bezittingen heeft (“… am Frankenstein…”). Maar zij zijn niet de enigen; ook het kapittel van de kathedraal van Straatsburg laat zich gelden. Uit teksten blijkt verder dat in 1452 de Unterlinden-abdij van Colmar hier wijngaarden heeft.

 

Voor de bisschoppen van Straatsburg zijn overigens niet alleen de wijngaarden belangrijk; het is ook een strategische plaats met het kasteel van Berstein (nu nog slechts een ruïne). In 1328 versterkt Berthol de Bucket het stadje en geeft het stadrechten. Uit diezelfde eeuw dateert ook een eerste reglement voor de kwaliteit van de wijnen en de organisatie van de verkoop ervan.

 

In 1992 wordt de Frankstein als Grand Cru erkend. Op de granietbodem staat vrijwel uitsluitend Riesling aangeplant. Er zijn 18 producenten aktief op de Frankstein, waarvan 3 van buiten Dambach. Opmerkelijk is dat vrijwel alle wijnboeren in Dambach de wijnen van de Frankstein op houten vaten laten rijpen.

 

terug naar GRAND CRU

 

COPYRIGHT © 2012 | ALL RIGHTS RESERVED

PRIVACY STATEMENT | TERMS & CONDITIONS