abdij Hohenbourg

de Vergeten Koningin Passie voor Elzaswijn

Sainte-Odile & de abdij van Hohenbourg

 

In de 7e eeuw wordt Odile geboren, blind, zeer lelijk en geestelijk gestoord. Haar vader, Adalric, de Merovingische hertog van de Elzas, heeft op een zoon, een erfgenaam, gerekend. Omdat Odile niet alleen van de verkeerde sexe is, maar ook nog eens als een mislukking kan worden beschouwd, geeft hij de opdracht haar te doden.

 

Haar verpleegster redt echter haar leven, en volgens de legende krijgt zij bij haar doop niet alleen haar gezichtsvermogen en mentale capaciteiten terug, maar verandert ze ook nog eens in een vrouw van grote schoonheid.

 

Ze sticht (680) een klooster op de heuvel, die sindsdien bekend staat als de Monte Sainte-Odile.

 

De abdij van Hohenbourg ligt op de Mont Sainte-Odile. Na de stichting in 680 kent het convent een grote bloeiperiode. In 1150 vestigt abdes Relinde er de Augustijner orderegels. Van de 12e tot de 15e eeuw raakt het klooster maar liefst negen keer door brand verwoest, maar het wordt elke keer weer opgebouwd. In 1546 betekent een nieuwe brand het einde van het vrouwenklooster. Er rust kennelijk geen zegen op dit klooster, want na een herbouw in 1649 en 1650 wordt het wederom door brand verwoest in 1681. De revolutie draagt in 1791 zorg voor onteigening, maar in 1853 koopt de bisschop van Straatsburg het weer en een congregatie van Franciscaner zusters neemt haar intrek. Paus Jean-Paul II bezoekt het oord in 1988.

 

terug naar CLOS SAINTE-ODILE

 

COPYRIGHT © 2012 | ALL RIGHTS RESERVED

PRIVACY STATEMENT | TERMS & CONDITIONS