beck francis

de Vergeten Koningin Passie voor Elzaswijn

Francis Beck - Epfig

laatste bezoek: zomer 2015

 

Francis neemt in 1974 de leiding over de 8 ha. Zoon Julien, gediplomeerd oenoloog, voegt zich in 2005 bij zijn ouders. Een deel van zijn opleiding brengt hij in de Bourgogne door en de ervaring met houtrijping neemt hij mee. Tijdens het wijnfeest in Epfig in 2011 proeven we van dit huis o.a. een nog wat lichte, frisse Riesling Tentation 2009 en een toen niet zo opmerkelijke Gewurztraminer Tentation 2010. De verdere kennismaking is het gevolg van het feit dat de eigenaren van het huisje waar we in april-mei 2012 logeren, ons bij aankomst trakteren op een crémant. Die smaakt uitstekend en blijkt van Francis Beck te zijn. Een aanleiding voor een goed proefbezoek.

 

Dat is weer eens lekker en gezellig ouderwets. Oma draagt er zorg voor dat we 24 wijnen voorgeschoteld krijgen, want we moeten toch een goede indruk van het maison krijgen. Ze zijn zeer goedkoop te noemen, het merendeel van de wijnen blijft onder de 8 euro. Veel daarvan is aan de lichte kant, wat mager soms, in de sfeer van aangename terraswijntjes, maar – zoals dat hoort – er zijn enkele uitschieters. In de eerste plaats dus die Crémant brut Riesling, droog, intense toastexpressie, fruitig en een zachte bubbel. Zoveel pure Riesling-crémants kom je in de Elzas niet tegen; dit is een succesnummer. Hun Pinot blanc 2009 is overtuigend, bloemetjes, wat kruidigheid en een vetje, gecombineerd met een klein bittertje en mestachtige sliertjes. De Pinot noir 2008 barrique is interessant. Een complexe wijn, met ‘steenkool’, gestoofd fruit, zwarte bessen, cassis, maar het lijkt erop dat er nog onvoldoende samenvloeiing van de aroma’s heeft plaatsgevonden. Een bijzondere wijn van dit huis is de Trésor de la Vigne barrique 2008, een houtgelagerde blend van Riesling, Pinot gris en Gewurztraminer.

 

Hoe trots ze zijn op hun wijnen blijkt als we vrij snel na dit eerste uitgebreide bezoek nog terugkeren om wat wijnen te kopen. We hoeven niet zo nodig te proeven of te drinken, maar daar kan geen sprake van zijn. Ook al leggen we uit dat we nog zeer recent alles al hadden geproefd, er moeten toch wat glaasjes geschonken worden. Je komt per slot van rekening ook voor de gezelligheid.

 

Dat blijft bij Francis Beck een gegeven, ook bij volgende bezoeken. De ene keer wat minder, de andere keer wat meer, maar proeven moet. Altijd. En we hebben natuurlijk ook een goede reden om regelmatig terug te gaan, de voorraad Crémant Riesling op peil houden.

 

terug naar EPFIG

 

terug naar PROEF

 

Francis Beck

79, rue Sainte Marguerite

Epfig

 

 

www.francisbeck.com

 

 

 

Tegenover Francis Beck kan je het kapelletje van Sainte Marguerite bezoeken. Het dateert uit de 11e eeuw; de kloostergang uit de 12e eeuw. Het knekelhuis is in de 19e eeuw ingericht. Onderzoek naar de beenderen bracht aan het licht dat het vooral jonge mensen waren, die gewend waren aan zwaar werk. De verwondingen die op de skeletten werden aangetroffen doen vermoeden dat het slachtoffers waren van het neerslaan van de boerenopstanden van 1525.

snuiven, slurpen en spugen

verslagen van onze proefbezoekjes

 

COPYRIGHT © 2012 | ALL RIGHTS RESERVED

PRIVACY STATEMENT | TERMS & CONDITIONS